Още осем ученически съвета се включиха в ОКСУП, Йохан Георгиев преизбран за председател


Още осем ученически съвета се включиха в Обществено-консултативния съвет по училищни политики (ОКСУП) към областния управител. Те са от училища в Летница, Луковит, с. Дерманци, Ловеч и Троян. Това стана днес на първото за новата учебна година заседание на съвета. През октомври м.г., когато бе създаден ОКСУП, негови учредители станаха девет ученически съвета от училища в Априлци, Ловеч, Тетевен, Троян, с. Черни Осъм и Ябланица.

Днес младите хора преизбраха за председател Йохан Георгиев от СУ „Георги Бенковски“ – Тетевен, негови заместници станаха Нина Вачева от ППМГ – Ловеч, и Боян Миков от СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм, а секретар – Белослава Панчелеева от ППМГ – Ловеч.

На заседанието си днес членовете на ОКСУП приеха отчета за дейността на съвета за учебната 2022/2023 г. и плана си за дейностите през 2023/2024 г. Направиха и изменения в правилника си за работа, като включиха клауза, според която член на ОКСУП може да бъде и ученик, завършил средното си образование в училище на територията на област Ловеч, но не по-възрастен от 29 години. Друга промяна гласи, че асоциираните членове на съвета – двама представители на областната администрация, един на Регионалното управление на образованието (РУО) и един педагогически съветник от училище, членуващо в съвета, няма да имат право на глас на заседанията. Право на глас в решенията получават областният управител и началникът на РУО.

Йохан Георгиев обяви, че от началото на месеца ОКСУП вече е сертифицирана неформална младежка организация към Европейския корпус за солидарност, Центъра за развитие на човешките ресурси – София. Той съобщи и че Съветът вече е кандидатствал с проект по „Еразъм+“, ключова дейност 1 „Дейности за младежко участие“. При одобрение по проекта се предвижда създаване на Академия за ученически съвети – Ловеч, с цел укрепване на ученическите съвети, развитие на училищната среда и насърчаване на гражданската ангажираност на младите хора. Ще бъде изградена платформа за обмяна на идеи, опит и добри практики в сферата на ученическото самоуправление, обучение как младите хора да ръководят ученическите съвети и да организират събития, да водят преговори, да се научат да разрешават проблеми и казуси.  

Председателят на ОКСУП благодари на областния управител Виктор Стойчев и експертите от администрацията и на началника на РУО Иваничка Буровска за институционалната подкрепа и съдействие. Те от своя страна поздравиха ученическите съвети за активното участие в дейностите през изминалата учебна година, за сътрудничеството и обмяната на добри практики. „Вашата активност ни дава възможност да защитим идеите ви и инициативите ви да бъдат практически реализирани“, коментира областният управител. Той изтъкна важната роля на ОКСУП в прилагане политиките на ученическото самоуправление и неформалното образование.

За принос в работата на ОКСУП неговият председател връчи на учителя по музика Юлиана Близнакова, която като представител на ППМГ – Ловеч, и асоцииран член на организацията „беше нашия вдъхновител и коректив“, почетния плакет на съвета.

Коментари