Охранители на „Делта гард“ обезвредиха въоръжен агресивен мъж и го предадоха на полицията в Троян


Екипи на охранителната компания „Делта гард“ обезвредиха и предадоха на органите на реда въоръжен и агресивен мъж от Троянско.

Неприятният инцидент се разиграл на 25 април. Арендатор от троянското село Белиш, клиент на охранителната фирма, поискал съдействие от патрул заради това, че животновъдът Иван Стаевски многократно си пускал животните в неговите масиви. Добичетата нанасяли големи поражения на селскостопанските култури  и арендаторът се принудил да потърси помощ от охранителите, за да разговарят със Стаевски. Трима служители на „Делта гард“ се отправили към дома на животновъда, който отглеждал над 100 кози, 50 крави и коне. Стаевски ги посрещнал със…зареден пистолет, с пръст върху спусъка. Насочил оръжието срещу един от гардовете и започнал да ругае, да заплашва и да сипе закани. Макар и неприятно изненадани, служителите на „Делта гард“ приели хладнокръвно афектирания мъж и подходили професионално на база опита, придобит от различни обучения и семинари.

Гардът, който водел разговора със Стаевски, смекчил тона и започнал конструктивни преговори. Успял и да отклони вниманието му с други теми, в резултат на което агресивният мъж освободил спусъка на оръжието, което в последствие се оказало боен пистолет- самоделка, зареден с бойни патрони. В този момент охранителят избил пистолета от ръката му и го повалил на земята. Въпреки оказаната съпротива, тримата веднага закопчали животновъда с белезници и извикали униформени от РУ- Троян.

След като бил откаран в полицейското управление, станало ясно, че Иван Стаевски е стар познайник на полицията и че срещу него има много жалби от жители на селото от различен характер. Проверка показала, че той няма разрешително за пистолета. Мъжът бил задържан за 24 часа, а в последствие – за 72 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. Експерти сравнили агресивното му поведение с това на Петко Петков- Стрелеца, който застреля преди 4 г. при спецакция в Лясковец командоса Емил Шарков.

След изтичане на мярката прокуратурата го пуснала срещу подписка.

На 3 май в Районното управление в Троян предстои разпит на свидетели на инцидента, както и снемане на отпечатъци.

Коментари