ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА НОВИЯ ДОМ НА ЦЕНТЪРА ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА В ЛОВЕЧ


За нас е голяма радост, че Центърът за обществена подкрепа влиза в нов дом, каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова при откриването на социалната услуга в изцяло ремонтирата общинска сграда на ул. „Иларион Ловчански“ № 1. Кметът каза още:

„Възлагаме големи надежди на надграждането на тази услуга с възможностите за кризисно настаняване при едни много добри условия. Този дом е доказателство как могат разумно да се използват средствата на европейския данъкоплатец, за да решаваме социални проблеми. Това стана по проект „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в гр. Ловеч“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР. Ние увеличаваме капацитета на социалната услуга от 20 на 45 места, като се очаква през 2020 година той да се надгради с още четири места за кризисно настаняване на деца и техните родители.“

Весела Цанкова от Сдружение „Граждански инициативи“ благодари за сътрудничеството и подчерта, че сега стартира същинската работа на новия център. Партньорство между Община Ловеч и неправителствения сектор е дългогодишно и с много добри резултати, каза Цанкова.

На събитието присъстваха още Бойко Пъдарски, заместник-областен управител, Венцислав Христов – заместник-кмет на Община Ловеч, както и представители на всички институции, с които центърът си сътрудничи.
Над 700 са потребителите на социални услуги в Община Ловеч, стана ясно при официалното откриване. Центърът е условие за едно по-добро междуинституционално сътрудничество, подплатено с необходимите материални и човешки ресурси. С новоизградената „Синя стая“ тези важни помещения в Ловеч стават две, първото бе открито през февруари т.г. Домът предлага дневна стая, стая за изслушване, детски кът, кухня, сервизни помещения, като всичко това е в успокоителни и релаксиращи цветове.
С надграждането на социалната услуга се очаква да се разширят дейностите и програмите за превенция и социална подкрепа на деца и семейства, включително в затворени общности и малки населени места в общината. Комплексът от социални услуги обхваща превенция на изоставяне, на насилието и отпадане от училище, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция, консултиране и подкрепа. Целевите групи са деца от 0 до 18 години и техните семейства, които са в риск. Квалифицираната помощ се оказва от психолог, социален работник, педагог, юрист и сътрудник „Социални дейности“.

Коментари