Осъдиха условно касиерката от Троян, присвоила над 32 000 лева


Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно производство, тъй като обвиняемата е признала вината си, пише News.bg.

За извършеното деяние М. Б. е осъдена на четири години затвор, като присъдата й е намалена на 2 години и 8 месеца „лишаване от свобода“ и е отложена за изпитателен срок от пет години.

Тя е лишена и от правото си да заема материално-отговорна длъжност за 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Ловеч.

Припомняме, през декември миналата година М. Б. беше обвинена, че между 1 декември 2010 г. и 31 юли 2016 г. в град Троян противозаконно присвоила чужди пари в качеството си на касиер на ВСК при КТ „Подкрепа“ към „Балканфарма Троян“ АД. Общата сума на присвоените пари възлизала на 32 339 лева, които представлявали членски внос на 36 членове на ВСК.

От 2010 г. до лятото на 2016 г. обвиняемата била едновременно председател и касиер на ВСК при КТ „Подкрепа“ при „Балканфарма Троян“ АД.

Според правилника на ВСК минималният размер на месечния членски внос бил 10 лева, а максималният размер на отпускания кредит бил 1 000 лева със срок на погасяване до дванадесет месеца.

Тъй като в края на 2012 г. обвиняемата се нуждаела от парични средства, решила, че може да взема част от поверените пари и да ги осчетоводява по неверен начин. Тя възнамерявала по-късно да възстанови взетите суми. За целта направила дубликат на личните картони, които предоставяла при ревизиите.

За периода от 1 декември 2010 г. до 31 юли 2016 г. обвиняемата получила членския внос на общо 36 членове на касата, но така и не го внесла по разплащателната сметка, в резултат на което присвоила 32 339 лева.

Коментари