Окръжен съд – Ловеч осъди на доживотен затвор убиец от Троян


Петчленен състав на Окръжен съд – Ловеч призна за виновен 31-годишния И.Ц. затова, че е изнасилил и убил жена в Троян. Престъпленията са извършени в началото на 2016 г. До тяхното разкриване се е стигнало след като в края на май 2017 г. в местността „Турлата“ в Троян турист е забелязал човешки останки – череп и кости, както и части от дрехи. След поредица експертизи е установено, че те са на изчезнала година по-рано жена. Тя е била обявена за общодържавно издирване, след като не се е прибрала от разходка в гориста местност край Троян. Издирването й тогава не дало резултат. Освен това доказателствата показали, че жената е била убита след удар по главата.

След проведени процесуално-следствени действия за престъплението е задържан И.Ц. от Троян. Той е осъждан неколкократно за кражби и незаконно притежание на оръжие. При задържането си от полицията е направил пълни самопризнания.След като разгледа всички факти и обстоятелства по делото, съдебният състав призна подсъдимия И.Ц. за виновен в изнасилване и умишлено убийство на П.Г., извършено при условията на опасен рецидив и с цел да прикрие изнасилването. За първото престъпление съдът постанови 15 години затвор за подсъдимия, за второто – доживотен затвор.

Съгласно чл.23, ал.1 от НК му се налага най-тежкото наказание, а именно – доживотен затвор. То ще бъде изтърпяно при условията на специален режим. Освен това осъденият трябва да заплати 150 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди на брата на жертвата, както и разноски по делото.Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Велико Търново.

Коментари