Одобрени са първите две проектни предложения за финансиране по ОПРР – за сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Троян и за НЧ „Наука -1870 г.“, гр. Троян


С Решение от 16.06.2016 г. на Управляващия орган (УО) на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 е одобрено проектно предложение „Повишаване на енергийната ефективност на обществена сграда на държавната администрация, находяща се в град Троян, ул. „Г. С. Раковски“ №1“, (сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Троян) по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони”, Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“.

Общата стойност на проекта възлиза на 721 323,44 лв., което представлява 100% безвъзмездна помощ, като са предвидени дейности за организация и управление на проекта; провеждане на Обществени поръчки; изпълнение на проектиране, строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор (инженеринг); упражняване на независим строителен надзор и оценка на съответствието на инвестиционния проект; публичност и визуализация на проекта и одит.

Основната цел на проекта е повишаване енергийната ефективност на сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. С изпълнението на предписаните енергоспестяващи мерки, а именно – топлоизолация на външните  стени и покрива, подмяна на дограма, обновяване на отоплението, вентилацията и осветлението, сградата ще удовлетвори изискванията за енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сгради и ще достигне клас на енергопотреблениe „В“. Също така ще се изпълнят и всички задължителни мерки, предписани в техническото обследване – ремонт на покривите, възстановителни СМР в помещенията, възстановяване и укрепване на дефектирали елементи от конструкцията на сградата, ремонт на гръмоотводната и оповестителна инсталация, ремонт на Ел и В и К инсталацията.

Срокът за изпълнение на всички дейности е двадесет календарни месеца от датата на подписване на Договора за безвъзмездна финансова помощ.  Очаква се насрочване на датата за сключване на Договора за безвъзмездна финансова помощ с УО на ОПРР по одобреното проектно предложение.

С Решение от 28.06.2016 г.  на УО на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 е одобрено и второто проектно предложение -„Повишаване на енергийната ефективност на сграда на общинска културна инфраструктура, находяща се в град Троян, пл. „Възраждане“ (сградата на НЧ „Наука -1870 г.“ – гр. Троян) по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони”, Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“.

Общата стойност на проекта възлиза на 1 169 406,04 лв., като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 153 638,04 лв., а собственият принос на общината  възлиза на 15 768,00 лв.

Коментари