Обявиха грипна епидемия в няколко области в страната


Учениците са разпуснати в грипна ваканция

Грипът дойде. Няколко области в страната обявиха епидемия и разпуснаха учениците във ваканция.

Критичният праг от болни е преминат в Дупница и Сапарева баня. Епидемия от утре е обявена и за Монтана. Карнобат и Сунгурларе са в грипна ваканция. На прага на епидемията са и в Пловдив.Там се спират детските и женски консултации, свижданията и плановите операции.

Пикът на грипа се очаква в следващите дни – до края на месец януари и първата седмица на февруари. Щамовете тази зима са вече познати. Според лекарите е рано да се говори за грипна епидемия в цялата страна, но пред лекарските кабинети вече е пълно с болни. В Дупница и Сапарева баня грипната епидемия вече е обявена.

Спешни мерки са взети и в Пловдивска област, където броят на болните бързо расте и вече са пред епидемия. В София все още няма достатъчно болни, за да бъде обявена грипна епидемия. Броят на болните обаче расте. Подобна е ситуацията и в повечето градове на страната.

„В момента очакваме увеличаване на грипните заболявания. В някои области – Смолян, Сливен, Бургас, Пазарджик, има увеличен брой на заболели с респираторни заболявания. Нямаме проби за изследване за грип от области или общини, които обявяват грипна епидемия”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Симптомите са еднакви – много висока температура, силни болки в главата и обща отпадналост. Почти всички пациенти пред лекарския кабинет на д-р Гочева в София са именно с такива оплаквания. По-леко изкарват грипа онези, които вече са боледували от него миналата зима.

„Има имунитет и тези, които са карали определен щам на вирус, след тов го карат по-леко”, обясни тя. Самолечението не е препоръчително, тъй като бързо може да доведе до усложнения



Коментари