Общо 15 дървета, с 5 повече от досегашния брой, и друга зелена растителност ще ограждат Малкия пазар


Както общинска администрация информира, изпълнението на обект „Малък пазар“ върви с добри темпове. Освен изграждането на същинската подземна и надземна инфраструктура, хората се вълнуват и това, какво ще се случи със зелената растителност при обекта.

Новият „Малък пазар“ се вписва хармонично в контекста на средата на град Троян, използвайки характерни материали и обемно-пространствени похвати. Той решава основните проблеми, свързани със средата – пешеходния достъп до търговските обекти, нерегламентираното паркиране, липсата на обществена тоалетна, проблемите със сметосъбирането, както и липсата на благоустройство и слабото озеленяване. Част от озеленяването е предвидено за затревяване. Живи плетове се предвижда да се изградят източно от пазара, както и западно до новопроектирания паркинг. По този начин се ограничава достъпа до пазара, посредством нерегламентирано преминаване на пешеходци по ул. „Васил Левски”.

Дърветата, които към настоящия момент се намират на тротоарната площ са в лошо състояние, някои от тях болни. Предстои подмяна, както и допълването им с нови 5 дръвчета, както и друга зелена растителност (храсти). 15 ще бъдат дърветата, които ще ограждат пешеходната част. Идеята е търговската част и тротоарите, по които ще преминават пешеходците, да бъде отделена от пътя със зелена „стена“. За да продължи работата и да запази добрите темпове, в следващите седмици предстои премахване на дървета на тротоара до ул. „Васил Левски“. Според специалистите, премахването е неизбежно, поради започналите болестни процеси на част от дърветата. Част от болните дървета вече са премахнати. Скоро всички ще могат да се насладят на новата зеленина в града. Освен това, в площта на самия пазар и до паркинга ще има обособени зелени кътове.

Троян ще стане по-зелен и приветлив за своите жители и гости, като администрацията призовава жителите за търпение до реализиране на проекта. Освежаването и допълването на растителността при Малкия пазар е само стъпка в тази посока.

Коментари