Община Троян работи за изграждането на четири нови детски площадки на територията на града


Четири нови детски площадки, разположени както следва: две в ж.к. „Черногор“, една на ул. „Криволак“ и подмяна на една вече съществуваща в централна градска част, планира да изгради Община Троян.

Администрацията полага последователни усилия за обхващане на различни квартали и точки от града, в които децата спокойно да могат да играят и прекарват свободното си време със своето семейство.

Едната детска площадка в ж.к. „Черногор“ ще е за деца от 0-3 г., на която е предвидено поставяне на: двойна люлка „махало“, комбинирано съоръжение с пързалки, клатушка-кола, клатушка-везна, интерактивно детско съоръжение (с тунел), занимателен панел „Космос“, детски пейки, пейки с перголи, кошче под атрактивна форма (мече), както и ударопоглъщаща настилка и ограда на самата площадка. Предвидено е площадката да е разположена при вече съществуващата беседка, при блокове „Зеленика“ и „Леденика“.

За детската площадка в ж.к. „Черногор“ за деца от 3 до 12 години, която ще бъде разположена в зелените площи, зад блок „Развитие“, се предвижда поставяне на: въртележка, пързалка, клатушка тип везна, двойна люлка „махало“, въжена линия, кубове за катерене, сфера за катерене, сенник с пейки, като площадката ще бъде с ударопоглъщаща настилка от каучукови плочи и оградена. За двете детски площадки в квартала има предвидено финансиране от общинския бюджет, като прогнозната стойност за изграждането им възлиза на 190 000 лв.

За детската площадка от 0 до 3 години в централна градска част е предвидено поставяне на къщички за игра със занимателни панели на мястото на съществуващия пясъчник, комбинирано съоръжение с пързалки, пружинна клатушка-кола и клатушка-везна, сенник „цвете“ с масичка и столчета, триизмерно слънце от каучук като елемент от настилката, тройна люлка „махало“ с две седалки за деца до 3 г. и една семейна седалка, кошче-жабка. Площадката ще бъде изпълнена със саморазливна каучукова ударопоглъщаща настилка. Предстои администрацията да кандидатства с  проектно предложение за финансиране пред Държавен фонд „Земеделие“, чрез Местната инициативна група „Троян, Априлци, Угърчин“, като прогнозната стойност на строителните дейности, доставката и монтажа на съоръженията за игра е 70 000 лв.

Планирано е обновяване на пространството за игра на ул. „Криволак“, където е предвидено да бъдат поставени: комбинирано съоръжение с пързалки, къщички, занимателни панели и тунел, двойна люлка „махало“, клатушка-везна, пружинна клатушка, катерушка, занимателен панел „Сметало“ и дама като елемент от ударопоглъщащата каучукова настилка. Поради стръмния терен ще бъдат изградени подпорни стени, върху които ще бъдат поставени дървени елементи (седалки), а покрай дърветата – пейки по дъга. Металната ограда ще бъде изцяло подменена.

Коментари