Община Троян започва раздаване на пакети с хранителни продукти получени от Областния съвет на БЧК-Ловеч


На 13 и 14 октомври 2020 г. Община Троян получи от Областния съвет на БЧК–Ловеч близо 27 тона хранителни продукти, осигурени от Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет.

Общото тегло на един индивидуален пакет е 23 кг на стойност 55 лв. и включва 16 вида продукти от първа необходимост: брашно, олио, ориз, леща, спагети, захар, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати консерва, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, херинга в доматен сос.

Раздаването на пакетите ще бъде поетапно в периода от 14.10.2020 г. до 20.11.2020 г. Право на подкрепа с хранителни продукти по Оперативната програма за храни имат лица и семейства, подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“ на различни основания – с целеви помощи за отопление (за сезон 2018/2019); с помощи за отглеждане на деца до навършване на една година; с еднократна помощ за ученици, записани в първи клас; с еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция на деца в риск. В основната целева група са включени още лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и/или COVID 19; лица с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат лични доходи до линията на бедност и получават месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания; лица и семейства, подпомагани с месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане. Агенция за социално подпомагане е предоставила на общината списъци на правоимащите лица, които ще получат един или два пакета основни хранителни продукти. За община Троян пакети ще бъдат раздадени на 1024 лица, като за първи път семействата с по трима и повече членове ще получат по два пакета с храни – 146 семейства.

За лицата и семействата от гр. Троян раздаването е организирано в пункт на ул. „Македония“ № 38 с работно време от 11 до 15 часа всеки ден, от понеделник до събота включително. За правоимащите лица от селата, ангажимент за раздаване на хранителните пакети имат кметовете и кметските наместници по населени места.

В акцията при разтоварване на получените хранителни продукти се включиха доброволци от „Доброволно формирование“ Троян, служители на Районна служба „Пожарна и безопасност и защита на населението“ гр. Троян, лица отработващи 40 часа месечно в социални програми на общината, получаващи социални помощи. В подкрепа на доброволците Фирма „Елма 13“ – Троян осигури мотокар за разтоварване на палетата с храни.

 Общината призовава гражданите от града, отговарящи на целевите групи, да проверят лично в пункта за раздаване или на телефон: 0878901348, както и в Отдел „Социална и здравна политика“ на телефон: 070014721. За селата справка извършват кметовете и кметските наместници по населени места.

Община Троян благодари на доброволците с ръководител Иван Шайлеков, на служителите на пожарната с началник главен инспектор Петър Петров и специално на управителя на „Елма 13“ Владимир Хаджийски за оказаната помощ и за проявената гражданска активност.  

Коментари