Община Троян впечатли партньорите си по проект УРБАКТ III с работата на Детска млечна кухня и високия дял на разходите, които Общината поема


ж

В първия ден от месеца, 16-членна делегация от Румъния, Гърция, Италия, Франция, Белгия и Португалия пристигна в Троян, в изпълнение на проект, финансиран по програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ III. Експертите от различни държави са тук, за да научат повече за добрите практики на Община Троян в храненето на децата.

Гостите вече проведоха среща с кмета Донка Михайлова, която се състоя на 2 юли в Община Троян, непосредствено след като партньорите бяха разгледали Детска млечна кухня – мястото, на което се приготвя храната за най-малките жители на общината. Влизайки в кабинета на Михайлова, делегацията имаше много въпроси, свързани с организацията на хранене, менажиране на услугите и зараждането на идеята за приготвяне на храната за децата на едно място.

Партньорите на Община Троян бяха впечатлени от иновацията, която общинското ръководство създава – собствена овощна градина и оранжерия за отглеждане на зеленчуци. Особен интерес бе проявен към функционирането на Детска млечна кухня. Много въпроси предизвика високият процент (над 50 %) от разходите, които Общината влага в храненето на децата в млечната кухня, яслите, детските градини и училищните столове.  

Визитата продължава до 4 юли, като предстои посещение на ДГ „Буковец“, посещение на овощната градина и семинари. 

Коментари