Община Тетевен с традиционно участие в Европейските дни на художествените занаяти


За четвърта поредна година занаятчии от община Тетевен се включиха в широко известната международна инициатива – ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ. Традиционното събитие е гордост за град Тетевен и общината.

На 6 април 2019 г. на пл. „Сава Младенов“ Борис Варбевски – зам.-кмет на Община Тетевен, приветства занаятчиите и им благодари, че с техния труд те пазят духа на малките населени места и българщината за поколенията, като извеждат и на нови хоризонти ръчната изработка, която е изключително ценена в чужбина. На представянето присъства и Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен. За четвърта поредна година събитието е част от културния календар на общината и именно в този мандат е проведено и неговото първо издание през  пролетта на 2016 г.

Множество жители и гости на гр. Тетевен имаха възможността да наблюдават на живо демонстрации на местни занаяти, както и да се включат в базар на изделия ръчна изработка, като събитието премина при голямо внимание и предизвика силния интерес дори и на най-малките.

В съботния ден събитието събра над 30 занаятчии, които представиха както местни традиционни занаяти, така и съвременни техники за ръчна изработка на изделия от кожа, ковано желязо, дърворезба, везба, художествено плетиво, декоративни украси, декупаж, накити от естествени материали, художествена обработка на камък, изработване на местни носии, дървени съдове и предмети за бита. Ученици от СУ,,Георги Бенковски“ и НПГГСД ,,Сава Младенов“ запознаха гостите с кратка информация за работата на всеки един занаятчия. Участниците бяха от община Тетевен, градовете Варна, Троян, Габрово, Етрополе и Плевен.

В Европейските дни на художествените занаяти на територията на България от 1 до 7 април се включиха още Община Габрово, ЕМО Етър, Община Дряново, Община Елена, Община Севлиево и Община Антоново, като партньор от българска страна бе РСО „Централна Стара планина”, а по същото време събития се проведоха още в Испания, Италия, Белгия, Латвия, Швейцария, Великобритания, Германия, Унгария, Португалия и Люксембург.

Коментари