Община Тетевен посрещна официална делегация от община Радовиш, Северна Македония


От 21 до 23 юни д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, посрещна делегация от побратимената община Радовиш, Северна Македония. Посещението им бе във връзка с договорения обмен между двете общини, съгласно подписания на 20.08.2018 г. Меморандум за приятелство и сътрудничество.

На 21.06.2019 г. при Кмета на Общината – д-р Мадлена Бояджиева, се състоя работна среща с делегацията на Община Радовиш, водена от г-н Герасим Конзулов – Кмет на Община Радовиш. На срещата присъстваха г-жа Мария Стойчева – Председател на Общинския съвет, Зам.-кметовете на Община Тетевен – г-н Борис Врабевски, г-н Тони Стоев и г-н Свилен Русинов. По време на срещата двете страни обмениха информация за текущите приоритети и инвестиционни проекти, по които работят, евентуални бъдещи съвместни действия, както и конкретните дейности по проект „Заедно създаваме по-добро бъдеще“, чието реализиране ще бъде в периода 17 – 21.07.2019 г.

След приключване на работната среща, д-р Бояджиева презентира постигнатото до момента от общинското ръководство, отразено в презентационна изложба във фоайето на Община Тетевен.

След това гостите посетиха частната експозиция ,,Хаджи Иванова къща“, където научиха интересни факти за историята на Тетевен.

Част от делегацията на г-н Конзулов бе и младата македонска поетеса Мая Ужевска, която бе специален гост на поетичната среща ,,Пътища духовни“, организирана от Община Тетевен и НЧ „Съгласие – 1869 г.“ в  „Просветилище наше“. Тя представи свои избрани произведения пред тетевенска публика. Заедно с нея  своите творби представиха и Росица Пиронска, Петя Стефанова, Николина Милева и Мария Милева от община Тетевен.

На следващия ден, гостите от Македония се включиха и в традиционния Празник на Тетевенската саламура, провеждащ се за четвърта поредна година и добиващ все по-голяма популярност. Те представиха свои традиционни ястия, които предизвикаха голям интерес от страна на гостите на празника.

В следобедната програма на делегацията бе включено посещение на Градския исторически музей и туристически обект „Водопад „Скока“.

Посещението на официалната делегация  на Община Радовиш, Република северна Македония и участието на техни кулинари в Празника на тетевенската саламура е част от поредицата, осъществени от началото на годината, разменени гостувания на официални лица и експерти, както и обмен на танцови, спортни и културни състави.

Коментари