Община Тетевен отпада от списъка на общините с финансови затруднения през 2018 година


 

Министерството на финансите публикува данните за финансовото състояние на общините през 2017 г. и за общините в процедура по финансово оздравяване през 2018 г. Анализът на данните показва, че в края  на 2017 г., спрямо 2016 г., намалява броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване. 21 са общините, които през 2018 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, като Община Тетевен е една от тях.

През 2017 г. министърът на финансите е съгласувал планове за финансово оздравяване на 10 общини – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия и Симитли. И десетте общини към 31 декември 2017 г. отчитат положително бюджетно салдо. В резултат на подобрение на финансовите показатели и реализирането на мерките и дейностите, предвидени в съгласуваните планове за оздравяване, община Тетевен отпада от списъка на общините с финансови затруднения през 2018 г.

Усилията на Министерството на финансите продължават в посока да се подобри и ефективността на управление на общинските разходи, заедно с положителната тенденция за подобряване на приходната част в общинските бюджети.

 

Коментари