Община Тетевен отличи най-добрите си млади спортисти за 2019


На 10 януари 2020 г. в град Тетевен се състоя третото издание на церемонията по връчване на наградите „Спортист на годината на община Тетевен“, което ознаменува постиженията на младите и талантливи спортисти през 2019 г. Тържественото събитие бе организирано от Община Тетевен и е част от усилията й към стимулиране и подкрепа на спорта в детско-юношеска възраст.

Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен приветства дошлите да уважат спортните успехи на младежите: “Днес празнуваме спортните успехи на достойните млади хора на община Тетевен, които са лицето ни пред света. Младежкият спорт е символ на израстването на личността и преди всичко има силната социална роля да отдръпне децата и младежите от порочните предизвикателства, пред които ги изправя съвремието и да им даде вяра и сила в собствените възможности, да ги изгради като достойни личности. Изказвам дълбоката си благодарност към треньорите и организаторите на спортни дейности в нашата община, те се посвещават с професионализъм, търпение и всеотдайност на благородното дело децата ни да растат в здрава и сигурна среда. Благодаря на всички вас – спортисти и треньори, че достойно защитавате спорната слава на града и продължавате да пишете спортната ни история със златни букви. Спортът винаги е бил и ще бъде важна част от обществения живот на нашата община и се гордеем с всички вас! Той е здраве, но най вече дейност, създаваща добри хора, а както е казал бащата на съвременното Олимпийско спортно движение – барон Пиер дьо Кобертен: По-добрият свят може да бъде донесен единствено от по-добрите хора!“. Дерзайте!“.

Наградите на победителите връчиха д-р Мадлена Бояджиева, Мария Стойчева – Председател на Общински съвет – Тетевен, Тони Стоев – Зам.-кмет на Община Тетевен и Свилен Русинов – олимпийски медалист по бокс от Барселона 1992, носител на множество отличия от международни състезания, треньор по бокс и общественик.

Бяха отличени четирите най-добри отбори на община Тетевен за 2019 г., а именно отборът по волейбол –юноши до 19 г. на СВК “Тетевен Волей“ за 1-вото си място в зонална група Е от Държавното първенство по волейбол,  футболният тим (родени 2004/05 г.) на ФК „Георги Бенковски“, , който спечели 1-во място за Областна зона „Плевен запад“ на Националното първенство по футбол, футболният отбор на девойките до 13 г. на ФК „Светкавица“ – с. Градежница, завоювал 3 първи места от зонални състезания и турнири за зона „Велико Търново“ от календара на Националното първенство и школата по футбол на ФК „Вихър“ – с. Глогово за най-активно участие в общински състезания през годината.

Специалната награда на Кмета на Община Тетевен получиха двама вдъхновяващи млади тетевенски спортисти, национални състезатели по волейбол, чиито кариери започнаха в Тетевен – Борислава Съйкова и Мартин Мечкаров. Борислава е една от малкото трансферирани в чужбина състезателки на възраст под 20 г. за последните 5 години, играе в Румъния и бе избрана за част от идеалния отбор на румънското първенство, докато Мартин се състезава в шампиона на Чехия, с който взе участие в Шампионската лига на Европейската конфедерация по волейбол 2019. Двамата изпратиха видео обръщения, за да благодарят за оказаната чест.

Отчетени бяха и успехите на перспективните млади спортисти на общината. Това са тримата състезатели по борба на СКБ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен –  Димитър Трифонов (на 7 г.) който има златен медал от международен турнир в Белград, Сърбия, Преслав Галинов (на 9 г.) и Маргарит Деянов (на 13 г.) – медалисти от национални купи.

За втора поредна година за Спортист номер №1 на община Тетевен бе обявена Изабела Янкова. Изабела е състезателка по планинско колоездене от световна величина само на 15 г., ученичка в СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, с множество 1-ви и 2-ри места от различни състезания от международния и държавния календар на Федерацията по планинско колоездене: Европейска купа Downhill – 1-во място в Марибор, Словения, 2-ро място в Крънска гора, Словения, 2 място в Абетон, Украйна, 1-во място в Пила и Списак, 2-ро място в Брандентал и първенец на националния Downhill шампионат в гр. Ботевград.

На второ място се класира Петя Петкова на 11 г., състезателка на СКО „Вежен“ – гр. Тетевен, държавен шампион в дисциплината „Спринт“ за жени до 12 г., държавен вицешампион в дисциплината „Дълга дистанция“, на 3-то място в ранглистата на БФО за 2019 г. при жени до 12 г.

Третата позиция зае Валери Алексиев, състезател по борба – класически стил в категория до 82 г. на СКБ „Г. Бенковски“, вицешампион за юноши от Държавно лично първенство в гр. Ловеч и  с 3-то място за юноши от Държавно лично първенство в гр. Бургас и първи места на редица международни турнири.

Четвърта в класацията попадна Славена Петкова на 15 г.– състезателка на СКО „Вежен“, държавен шампион в дисциплината „спринт“ за жени до 16 г., 3-то място на ДП по коло ориентиране в дисциплината „Спринт“.

Петото място заслужи Бранимира Маркова, също състезателка на СКО „Вежен“, на  17 г., държавна вицешампионка до 18 г. в дисциплината „Дълга дистанция“.

Спортист на годината №6  стана  Йоан Иванов, на 12 г., състезател по тенис на маса на СКТМ „Тетевен“ – гр. Тетевен, 5-о място на ДП за деца до 12 г. – индивидуално; 2-ри на зонално първенство за Северна България до 12 г. и 6-ти на зонално първенство за Северна България до 15 г.

Преслав Христов, на 10 г., зае 7-ото място. Той е ученик в НУ „Хаджи Генчо“ – Тетевен, състезател на СКБ „Г. Бенковски“, вицешампион на турнира „Иван Николов“ – гр. Златица; шампион на международната спартакиада в  гр. Оряхово и Купа „Самоков“- гр. Самоков; с трето място на международен турнир в Босна и Херцеговина.

За спортист на годината на 8-а позиция бе избран Тодор Тодоров, на 17 г. – състезател на СКО „Вежен“, първият състезател под 18 г., завършил три Ултра планински маратона в един сезон /“Витоша 100“ – 100 км.; “Орехово ултра – 50 км.“ и „Пирин ултра – 66 км.“.

Деян Говедарски на 9 г. стана Спортист на годината №9, той е състезател на СКБ „Г. Бенковски“ и има 3 бронзови медала от международни турнири, а почетната 10-а позиция зае Светлозар Христов, на 14 г., също от СКБ „Г. Бенковски“, вицешампион на турнир в Босна и Херцеговина и с 3-то място в Белград, Сърбия.

Отличени за своите треньорски успехи през 2019 г. бяха: Младен Маринов – СКО „Вежен“ – гр. Тетевен, Алекси Гигов – ФК „Светкавица“ – с. Градежница, Маньо Алдинов – ФК „Вихър“ – с. Глогово, Тони Тонев, Данаил Бечев и Стефчо Маринов – ФК „Г. Бенковски“ – гр. Тетевен, Северин Байдуловски – СКТМ „Тетевен“ – гр. Тетевен, Веско Алексиев и Марио Алексиев – СКБ „Г. Бенковски“ – гр. Тетевен и Петър Мечкаров и Илиян Иванов – СВК „Тетевен Волей“ – гр. Тетевен.

За прекрасното настроение на церемонията се погрижиха музикантите от Фолклорна формация „Кенар“ с ръководител Красимир Силянов.

Коментари