Община Тетевен извърши неотложни дейности за възстановяване на нарушената инфраструктура след обилните дъждове и наводнения


Във връзка с падналите интензивни дъждове на 29 юни 2018 г., Община Тетевен предприе и извърши неотложни дейности за възстановяване на нарушената инфраструктура на територията й. Със заповеди №404 и №405 от 03.07.2018 г., кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева назначи комисии, с които на основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА, бяха разгледани жалби и сигнали, свързани с пострадали имоти на граждани и инфраструктурни обекти.

В резултат на продължилите 16 часа интензивни валежи са установени следните поражения: излезли дерета и получени наноси от пръст и камъни по третокласния път и четвъртокласните пътища на урбанизираната територия на общината; затлачване на отводнителни решетки; пострадали имоти на граждани и др.

Четвъртокласната пътна мрежа най – много е засегната в с. Градежница и с. Глогово. На километър 7+100 км. водната стихия отнесе откоса на пътя, част от еластичната ограда и част от асфалтовата настилка, като издълба кратер с дълбочина 6м. Община Тетевен извърши незабавно заскаляване с цел предотвратяване на прекъсването на единствената пътна връзка за двете населени места. Своевременно на уязвимите места за пътя са изчистени от затлачване крайпътните канавки. В момента на създалата се кризисна ситуация фирми от двете села оказаха съдействие и с участието на хората бяха изградени диги на ул. „Люляк“ и ул. „Васил Левски“. Временно бе овладяно навлизането на вода в имоти и сгради. Община Тетевен е предприела мерки за проектиране на укрепителни съоръжения по двете улици и на километър 7+100 км. от четвъртокласния път и търси финансови средства за реализацията им.

Също така се скъсва водопроводна тръба, минаваща над р.Градежнишка. Повредената тръба е част от водопровода, снабдяващ с питейна вода с.Градежница. При създалите се обстоятелства се извършва спешен ремонт от ,,ВиК“ АД гр. Ловеч и Община Тетевен.

Установен бе и проблем със селскостопански горски път за м. „Трите могили“. Бурния поток от падналото голямо количество вода разрушава настилката и образува урези. В следствие на носените камъни и фракция се запушва водостока. Водата стига до обръщалото на четвъртокласния път и образува езеро. Водата пада по откоса на пътя, разрушава го и откъсва колчето на еластичната ограда. Пътят е временно укрепен.

Придошлата р.Вит отнася дърво, което частично разрушава въжен мост в кв.Полатен. Само за три дни въженият мост е реконструиран със собствени средства на Общината и достъпът за преминаване по него вече е възможен.

Получено е свличане на скална и земна маса на третокласен път III-358 (Ябланица – Гложене – Тетевен – Шипково) при километър 62+450. Своевременно са предприети мерки за почистване на пътното платно и отвеждане на водата от ОПУ – Ловеч и общински служители. Предстои отстраняване на наноси от камъни и земна маса и укрепване устоите на праговете.

Подадена е информация до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за пострадали 18 на брой обекта от общинската инфраструктура. Комисията, назначена от Кмета на общината, направи остойностяване на нанесените поражения. Подготвени са и ще бъдат внесени искания за възстановяване на разходите по извършените дейности в Междуведомствената комисия.

Община Тетевен благодари на Областно пътно управление, „В и К“ АД гр. Ловеч, всички фирми и жители на общината, оказали съдействие.

Коментари