Община Тетевен – домакин за 33-ти пореден път на Международния шахматен турнир „Тетевен Опен“ от 17 до 24 август 2019 г.


На 17 август 2019 г. за 33-ти пореден път бе дадено началото на Международния шахматен турнир „Тетевен Опен“, който се провежда в гр. Тетевен от 1979 г. насам. Емблематичната за гр. Тетевен спортна проява, която се запазва като традиция, е организирана, с подкрепата на Община Тетевен, от Шахматен клуб „Ан Пасан“, Шахматен клуб „Тетевен“ и Българска федерация по шахмат 1928.

Турнирът започна с едноминутно мълчание в памет на Митко Илиев, дългогодишен главен съдия на събитието. Той бе официално открит от Свилен Русинов – Заместниккмет на Община Тетевен, като първите ходове на състезанието бяха символично отбелязани в партия между него и Петя Караиванова – Европейски шампион по шахмат за девойки до 13 г. Г-н Русинов приветства участниците на състезанието и им пожела здраве и спортни успехи. Той поздрави всички млади таланти на България, като не пропусна да стисне ръката и на Виктория Радева –Републикански шампион за девойки до 18 г. и 5-тата най-добра шахматистка от Европейското първенство за девойки до 18 г. в Братислава, Словения. На официалното откриване присъстваха още Георги Павлов – Технически директор на БФШ 1928 и представител на ШК „Ан Пасан“, Маргарит Тодоров – Председател на ШК „Тетевен“ и Ружка Генова – Главен съдия на турнира и международен съдия на ФИДЕ, те също поздравиха участниците.

В шахматната надпревара се впускат над 80 състезатели от 5 държави – Германия, Белгия, Гърция, Албания и България, като турнирът се провежда в 9 кръга по Щвейцарската система. Обявеният награден фонд на състезанието е 6000 лв., а наградите ще се раздават по турнирен коефициент.

Турнирът продължава до 24 август, а участниците ще имат възможността да разгледат забележителностите на гр. Тетевен и общината. В последния ден ще бъдат наградени и победителите от състезанието, класирани от 1-во до 6-то място, както и най-добрите трима сред шахматистите с ЕЛО до 1900 и с ЕЛО до 1600. Допълнителна награда е предвидена и за класираният на 33-то място.

Община Тетевен пожелава успех на участниците!

Коментари