Община Тетевен бе домакин на Първото международно състезание за ученици България 2019


„Карстът – последното „бяло петно“ на планетата Земя“ под егидата на ЮНЕСКО

Първото международно състезание за ученици България 2019 „Карстът – последното „бяло петно“ на планетата Земя“ под егидата на ЮНЕСКО се проведе от 4 до 9 август 2019 г. То бе официално открито от д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен на 4 август 2019 г. на площад „Сава Младенов“ в гр. Тетевен и се проведе в Брестнишката карстова геосистема, класически карстов район, разположен в границите на общините Тетевен и Ябланица. В приветствията към участниците на тържественото откриване на пл. Сава Младенов се включиха още Петър Стефанов от Експерименталната лаборатория по карстология на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, Зигрид Вогел от Германия – Председател на Международното жури на проявата, проф. Димитрина Михова, преподавател в университета „Ямагучи“ в Япония и Анастасия Кактиниеце – ръководител на  отбора от Латвия. Пъстра фолклорна програма от сърцето на Стара Планина към всички гости бе поднесена от Певческа група „Три поколения“, изпълнители към Народно читалище „Христо Смирненски 1925“, Детски танцов състав „Патиланци“ и Танцов състав „Чернивитска магия“, всички те – представители на с. Черни Вит.

Проявата е оригинална българска инициатива и бе организирана от Експерименталната лаборатория по карстология на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките, с подкрепата на Община Тетевен, Община Ябланица, Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – гр. Тетевен и Титан Златна Панега Цимент АД.

В рамките на събитието участниците от 5-те отбора (представители на Тетевен, Ябланица, Бургас, Добрич и Латвия) и гости от Смолян, Девня и Варна успяха да проучат карста в региона чрез дейности на терен, решаване на практически задачи, презентации и защити на решения, така и да посетят някои от забележителностите на община Тетевен – лобното място на Георги Бенковски – м. Костина в с. Рибарица, Къщата-музей на Васил Левски и музейната сбирка „Килийно училище“  в с. Голям извор, Градския исторически музей в Тетевен, Тетевенския манастир „Св. Пр. Илия“, частната музейна експозиция „Хаджииванова къща“ и пещерата „Съева дупка“ и да погледат кино под звездите в Тетевен.

След сумиране на резултатите на отборите от всички състезателни дни,  на 9 август бяха обявени и победителите в надпреварата. Първото място завоюваха състезателите от Бургас, втори се класираха  учениците от Добрич, трети стана отборът от Латвия. Д-р Бояджиева, Кмет на Община Тетевен поздрави всички участници за успешната работа и екипа, стоящ зад цялото състезание, като обяви, че очаква проявата да стане ежегодна и да събира все повече участници в Тетевен. 

Отличените отбори и всички участници бяха наградени от с медали и грамоти и подаръци от Община Тетевен и спонсори. Организаторите пък отличиха с грамоти Общините домакини, НППГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен и Титан Златна Панега Цимент АД за оказаната подкрепа и съдействие.

С първото по рода си състезание бе дадено началото на една нова и вдъхновяваща иновативна форма на образование за и чрез карста, която събра над 60 участници. То бе провокирано и от общия интерес на България и Латвия и по конкретно на Община Тетевен и Община Ябланица за опазване на природата. Надпреварата даде възможност на младежите да развият своите умения за работа в екип, анализ и синтез на информация, да развият своите лидерски качества и поглед към науката. Тя бе отчетена и като инициатива с много висок потенциал да се превърне в Олимпиада по картс в следващото си издание. 

Коментари