ОБЩИНА ЛОВЕЧ ЩЕ ОБЯВИ ПЕРСОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ЛЕКАР НА ГОДИНАТА НА 19 ОКТОМВРИ


Община Ловеч ще проведе традиционната церемония за ежегодна персонална награда – лекар на годината. Това е признание за професионален принос на лекар или зъболекар, практикуващ в община Ловеч.

Връчването на барелеф „Св. Иван Рилски” ще стане на 19 октомври 2023 г., четвъртък, от 17.00 часа в Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“, камерна зала.

Както е известно, на 19 октомври е празникът на Свети Иван Рилски,  а това е и Ден на българския лекар. Свети Иван Рилски е скромен отшелник от Рила планина, когото още приживе наричат земен ангел и небесен жител. Той е най-великият български светец, прекарал целия си живот в отшелничество, в пост и молитва за благополучието на хората, и в чието лице народът вижда покровител и застъпник пред Бога. Според преданието свети Иван Рилски е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно затова българските лекари са избрали светеца за свой покровител.

Припомняме, че през 2022 г. лекар на годината стана д-р Емил Ганев Минков.

Община Ловеч, пресцентър

Коментари