Община Ловеч тегли 1,2 млн. лв. кредит


След едночасова дискусия Общинският съвет в Ловеч прие решение за безлихвен кредит в размер на 1 200 000 лева.

На извънредното заседание на 3 юни вечерта съветниците гласува с 20 гласа „За“, шест гласа „Против“ и четири гласа „Въздържал се“. Решението за поемане на временен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България с цел осигуряване на нормалното приключване на 2020 г. е поради възникнал касов разрив по бюджета на Община Ловеч. Това съобщи заместник-кметът Цветан Георгиев, който представи данни с колко е спаднала събираемостта по време на извънредното положение в страната. Например такса битови отпадъци при събираемост към 30.04.2019 г. – 1 676 363 лв. или 44,00%, към 30.04.2020 г. е паднала до 956 629 или 24,00% .

Общинският съветник Минчо Казанджиев съобщи, че групата на БСП ще гласува по съвест. Детелина Сотирова (ВМРО-БНД) обяви, че тяхната група ще подкрепи предложението. Имаше и изказвания от рода на „Убеден съм, че трябва да се вземе кредит, но логиката казва да гласувам с „Не“.

Кметът Корнелия Маринова подчерта: „Ако общината нямаше такава потребност, нямаше да пристъпим към теглене на кредита. Досега също сме плащали по предходни кредити средно около 90 000 лева месечно, сега ще е по 100 000 лева, което е възможно“.

В приетото решение се сочи, че обезпечаването е чрез финансови средства от местни приходи и общата изравнителна субсидия.

Възлага се на кмета на Община Ловеч да отправи мотивирано искане за отпускане на временен безлихвен заем пред Министерство на финансите. Предвид спешната необходимост от получаване на средствата, необходими включително за защита на обществения интерес, на основание чл. 60, ал.1 от АПК, Общинският съвет допуска предварително изпълнение на настоящото решение.

източник: divdivenseverozapad.com

Коментари