Община Дряново с нови мерки за превенция на COVID-19!


1. От днес, 17.03., стадионите в град Дряново и Царева ливада ще бъдат затворени.

2. В ход е ограждането на всички детски площадки и игрища, за да се напомни, че е забранено струпването на хора и на тях.

3. Домоуправителите на жилищните блокове ще бъдат запознати с изискванията за дезинфекция.

4. Направена е заявка към логистично-координационния център към Националния оперативен щаб за лични предпазни средства и дезинфектанти.

5. Относно въпросите на граждани защо работят фризьорските салони, припомняме т. 1 от последната заповед на министъра на здравеопазването:

„Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. ❗Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания❗.“

6. Във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса министерството на труда и социалната политика ще осигури дезинфекциращи препарати за 6730 самотноживеещи възрастни хора над 65 г., които нямат възможност да се самообслужват. Раздаването им ще се случи до края на другата седмица.

7. Относно цените на #лекарствата. Всеки гражданин, преди или при закупуването на лекарствени продукти от аптечната мрежа, може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава. Проверката може да се извършва в реално време чрез уеб-портала www.portal.ncpr.bg и мобилното приложение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ( https://ncpr.bg/images/android_medicine/medicine.apk ).

Тази мярка е свързана с предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това се налага поради зачестилите сигнали за повишаване цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание.

8. Сигнали за нарушаване на разпоредбите подавайте на 112. Ако имате каквито и да било въпроси, не се колебайте да се обадете на 0676 / 72962, 71172 или 71174 или да изпратите съобщение на електронна поща dyanovo@dryanovo.bg.

9. Ако имате информация за самотноживеещи възрастни хора, които имат нужда от помощ – обадете са на 0676 / 72962, 71172 или 71174.

Коментари