Обсъждат нови ограничения в най-засегнатите от пандемията области


8 области са с над 300 на 100 000 заболеваемост

В 8 области заболеваемостта е над 300 на 100 000  души. Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов след срещата му със здравните власти и шефовете на РЗИ-тата. Поради тази причина са предложени нови ограничения, които ще бъдат обсъдени. 

Сред предложените мерки са въвеждането на по- ранен вечерен час за нощните заведения, носенето на маски на открито, преминаване на учениците в дистанционна форма на обучение, ограничаване на достъпа до моловете и фитнесите, налагане на карантина за влизане на чужди граждани в страната. Въпрос на дни било да се вземе решение

„Всичко е под контрол. От нас зависи да продължаваме да държим пандемията под контрол. Това е основната ни цел. Тези мерки ще бъдат предложени на Националния оперативен щаб за ново разглеждане с оглед на хода, който трябва да предприемем. Дали да бъде национален или локален“, подчерта здравният министър.

Проф. Ангелов увери, че изборите ще се проведат в безопасна среда и с всички необходими мерки. Той помоли ситуацията да не се използва за политически цели и заяви, че според него това би било безотговорно държавническо поведение.

„70% от пробите на национално ниво са от британския вариант. Точно за местата с наличието на този щам се обсъжда и затягането на мерките“, обясни още Ангелов.

Коментари