Обновеният централен пазар в Троян вече посреща посетители


На 21-ви декември 2023 г., бе официалното откриване на напълно обновения Централен кооперативен пазар в града. Гости на събитието, редом до домакините – Донка Михайлова – Кмет на Община Троян и Росен Веселинов – управител на „Общински пазари“ ЕООД бяха: областният управител Виктор Стойчев, Председателят на ОбС – Троян инж. Пенков, изпълнителите на обекта, Георги Заманов – Изпълнителен директор на Алианц Банк България, Момчил Акимов – регионален директор Северна България на Алианц Банк България, д-р Тихомира Въцова-Дулева – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Ловеч, Стефан Тихолов – председател на Общински съвет – Ловеч и други. Молебен за благословение отслужи архиерейският наместник на Троянската духовна околия – Войден Божков. Специален поздрав, по повод предстоящите празници към всички събрали се, отправиха мажоретките от НУ „Христо Ботев“, с ръководител Илина Рогашка. Празничният ден завърши с коледен концерт на изпълнителите от духова музика „Заедно“, с ръководител Станислав Мойнов.

Припомняме, че целта на проекта ,,Естетизиране на облика на общинския пазар в град Троян и инфраструктурата – етапно строителство“ бе изграждането на съвременен пазар с изцяло нов облик, два режима на работа – в пазарен и в непазарен ден, както и достъпност на средата за хора в неравностойно положение. В настоящия си вид, в по-приветлива среда ще посреща търговците на плодове и зеленчуци и своите посетители.

Запазен е масивният сграден фонд. Наемателите, ресторантьорите и търговците, вече имат възможност да подновят дейността си в добре организирана среда. Изградена беше метална конструкция, която ще помещава търговците от зеленчуковия пазар. Покривната площ е 500 кв. м., в която се разполагат щандове на търговците.

Площадното пространство е организирано с кътове за сядане, зелени площи и чешми. То вече предоставя на жителите и гостите на града възможност за отмора и социални контакти. С изпълнението на реконструкцията е подобрен външният вид и материално-техническата база и се осигуряват и приятни условия за провеждане на традиционния пазар в четвъртък.

За изпълнител на строително – ремонтните работи бе избрана фирма ,,Евробулпроджект“ ЕООД – София, с управител Иван Иванов. Строителният надзор бе възложен на фирма ,,Троя консулт“ ЕООД – Троян, с управител инж. Дилян Енкин, а авторският надзор изпълни  фирма  ,,АДА – Агенция дизайн и архитектура’’ АД – София, представлявана от архитект Радомира Дамянова – изпълнителен директор. Стойността на проекта възлиза на 2 770 284,79 лв. с включено ДДС.

„Днес откриваме не просто поредния обект, в който са вложени много труд и усилия, днес откриваме едно троянско средище, за което дълго време мечтахме и дълго време търсихме физиономия. Защото троянският пазар не е просто едно място, на което троянци купуват и продават. Троянският пазар е място за контакти, място, на което се срещат стари приятели.“ –  каза кметът Михайлова при откриването на обекта. Кметът  подчерта, че мечтае това място да е място, на което се продават плодове и зеленчуци местно производство.“

Честита нова придобивка на съгражданите ни!

Коментари