Облачна и дъждовна неделя


Пролетни валежи в първите дни на март

Южно от България преминава средиземноморски циклон, с който неделята се очертава облачна, но не и студена. Вятърът в ранния следобед ще е умерен, а дневните температури остават далече над сезонните – в интервала 13 – 18 градуса. В хода на денонощието ще има незначителни валежи от дъжд – до обяд в западните, а по-късно и в някои централни райони. Снежната граница ще е на около 1800-2000 метра.

През нощта и в понеделник до обяд валежите ще се ограничат в Югозападна България с тенденция да спират. Облаците ще се разкъсват. Във вторник призори видимостта ще е понижена в котловините и низините, но денят ще е слънчев. От четвъртък до събота страната ни ще попадне под влиянието на пореден циклон в Средиземноморието – отново облачността ще е значителна с валежи, на повече места в Западна и Централна България.

В температурно отношение ще се запази пролетното усещане. С леки колебания следобедните показания на термометрите ще са в интервала от 13 до 18 градуса. Предварителните прогнози за 3 март са за тих ден, с мъгли в ранните часове, разкъсана облачност до вечерта и температури между 12 и 17 градуса, в района на връх Свети Никола и Паметника на свободата „Шипка” – около 3-4 градуса.

В следващите 48 часа се очаква повишаване на концентрацията на фин прах от пустините на Северна Африка. Прогнозите са това да се случи по-осезаемо в ниските атмосферни слоеве на Югозападна България. Възможно е дъждовете на места да са кални.

Коментари