Област Ловеч готова за зимния сезон


Област Ловеч е готова за зимния сезон. Това докладваха участвалите в проведеното на 20 ноември от областния управител Ирина Митева разширено заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия.

Пътищата, които се поддържат в експлоатация през зимния сезон, са разпределени по Районни пътни служби, по степени и нива съгласно техническата категория на пътя, интензивността на автомобилното движение и значението на даден път или участък от него. Приравнена към двулентов път дължината на републиканската пътна мрежа е общо 740,445 км., обясни инж. Георги Грозданов, директор на Областно пътно управление.

По думите му ОПУ Ловеч има сключен с Обединение „ТРЕЙС – ПРИБОР” 4-годишен договор за превантивно, текущо и зимно поддръжане и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации на републиканските пътища на територията на Северозападен район.

облОт осемте общини на територията на област Ловеч само община Угърчин е подписала Споразумителен протокол за съвместно поддържане републиканските пътища в чертите на гр. Угърчин и от 1 януари 2016 г. поддържането на републиканските пътища в границите на общинския център ще се организират от Общината.

За почистване от падналия сняг и опесъчаване на републиканските пътища на територията на Областно пътно управление Ловеч по план са предвидени да участват 109 машини – роторни снегорини, автогрейдери, комбинирани машини, пясъкоразпръсквачи, снегорити и товарни машини. При извършената в средата на октомври проверка е установено, че техниката е в добро състояние и 80 % от нея е оборудвана за осъществяване на дейности по зимно поддържане.

За обезопасяване на пътищата при заледяване по план са предвидени 13 300 т (9 500 м3) абразивни материали и 3200 т техническа сол, разпределени по Районни пътни служби, докладва още инж. Грозданов.

По думите му към момента от предвидените материали са доставени 86% от техническата сол, 71% от инертните материали и химически препарати (течна фаза) – 80%, като доставките продължават.

В пълна готовност са и лечебните заведения в област Ловеч, стана ясно от доклада на РЗИ. Разработени са графици на екипи на разположение и организиране на денонощни дежурства при усложнена зимна обстановка. Всички лечебни заведения за болнична помощ имат готовност за вътрешно преструктуриране на легловия фонд, при възникнала необходимост. Автомобилите във всички лечебни заведения за болнична помощ са преминали годишен зимен преглед и са подготвени за работа при зимни условия. При нарушаване на електроподаването има организирани аварийно спасителни групи към лечебните заведения, които да осъществят взаимодействие с подведомствените структури на „ЧЕЗ Разпределение”, налични са дизелови агрегати за аварийно електроподаване. Създадена е организация и са направени предварителни разчети съвместно с филиалите на ЦСМП-Ловеч за своевременно транспортиране и хоспитализиране на спешни случаи, родилки и пациенти, нуждаещи се от планова хемодиализа, както и тежко болни.

Готовност докладваха и от ОДП,  РД ПБЗН, ЦСМП, ВиК – Ловеч, „ЧЕЗ Разпределение”, РИОСВ и други териториални структури и всички общини от областта.

Коментари