Областният управител ще проведе приемна в Ябланица на 12 февруари


Областният управител Ирина Митева и екипът й ще проведат приемна в Ябланица на 12 февруари. В програмата са включени среща с общинското ръководство и с представители на местния бизнес. В 13.30 ч. граждани, които са заявили желанието си в информационния център на общината, ще могат да поставят въпросите си на вниманието на Областен управител.

43На 29 януари Ирина Митева и зам.-областният управител Георги Терзийски проведоха приемна в Угърчин. Те обсъдиха състоянието на общината с кмета Станимир Петков, зам.-кмета Мария Динова и председателя на общинския съвет Тихомир Мирчев. Те информираха, че вече е приет бюджетът на общината, в който над 1,3 млн. лв са средствата за капиталови разходи. Ще използваме всяка възможност за европейско финансиране, подчерта Станимир Петков и поясни, че в момента се работи по рехабилитацията на пътя Драгана – Бежаново и двете спортни зали – в Угърчин и Кирчево.

По-късно се проведе среща и със земеделски производители от общината. Високите, според хората, цени за ползване на пасищата бе един от поставените въпроси.

Зам.-областният управител Георги Терзийски информира, че в Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. има две мерки, стимулиращи сдружаването и късите вериги на доставки – Мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производителите“ и Подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във 63веригата на доставки за изграждането и развитието на къси вериги на доставки и местни пазари“. Очаква се приемът по тези мерки да бъде отворен през 2017 година. Те имат за цел да мотивират земеделските стопани да се организират, но не в поредната браншова организация, а в организация на производителите, които сами ще решават какво да произвеждат и на кой пазар как да се позиционират. През настоящата година се предвижда отваряне на прием по подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, поясни още Терзийски. Той информира още за мерките по ПРСР – „Инвестиции в земеделски стопанства”, „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”. Той препоръча на стопаните да бъдат активни участници и в информационните срещи, организирани от Областна дирекция „Земеделие”, на които ще получат експертни отговори на всички поставени от тях въпроси.

Областният управител и екипът й посетиха шивашка фирма в Угърчин и мандра в Лесидрен. Ирина Митева разговаря с работниците за заплащането, за условия на труд и отношението на работодателите към тях. Управителите на двете предприятия пък изразиха задоволство от доброто взаимодействие с новата общинска власт.

Предварително обявената в графика приемна на 5 февруари в Луковит се отлага поради ангажимент на общинското ръководство – участие в делегатското заседание на кметове и представители на Общинските съвети в Северозападен район.

Коментари