Областният управител свиква кризисния щаб по здравеопазване, обсъжда се ускоряване на ваксинационния процес


В изпълнение на призива на министъра на здравеопазването за ускоряване на ваксинационния процес на местно ниво областният управител инж. Светослав Славчев свиква следващата седмица областния кризисен щаб по здравеопазването. В писмо от вчера до областния управител на д-р Стойчо Кацаров се препоръчва общините в областта да създадат нужната организация за ваксиниране на населението във всички населени места. Писмото е във връзка с изпълнението на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България и необходимостта от постигане на високо ваксинално покритие в страната.

Членове на кризисния щаб са директорите на болниците в Ловешка област, директорите на РЗИ, ОДМВР, ТДДАНС, РЗОК, РДПБЗН, ЦСМП, БЧК, председателят на РК на БЛС, началникът на РУО, председател е областният управител. С оглед важността на процеса заседанието ще бъде разширено с участието на кметовете на общините от областта. То ще се проведе в петък, 20 август, от 11 ч. Дотогава областният управител иска от кметовете, за да се насърчат хората да пристъпят към имунизация, да организират срещи по населените места заедно с общопрактикуващите лекари там и представители на РЗИ. Това гарантира и създаването на подходяща организация и логистика за осигуряване на места за ваксиниране и достатъчен брой ваксини. Кметовете трябва и да свикат до 18 август общинските кризисни щабове по здравеопазването и да набележат мерки за ускоряване на процеса по ваксинация. След докладване на предложенията на заседанието на областния щаб ще бъдат взети решения за областта. Контролът по изпълнението на предприетите мерки ще бъде осъществяван от областния управител и областния кризисен щаб по здравеопазването.

По данни на РЗИ регистрираните случаи на COVID-19 за област Ловеч през последната седмица са увеличени повече от двойно на база 14-дневна заболеваемост – към 1 август – 20,4 на 100 хиляди население, към 8 август – 56,3, днес вече 62,8. За изминалата седмица – 2-8 август, са диагностицирани 53 случая при 18 за предходния 7-дневен период. Вчера – в първия ден от новата седмица, са регистрирани 10 случая. Към 10 ч. днес общо диагностицираните случаи в областта са 5858.

Към вчерашна дата са поставени 32 078 дози ваксина срещу коронавирус, 15 387 лица са със завършен ваксинационен цикъл. От РЗИ съобщават, че в склада им са налични всички разрешени и одобрени от Европейската комисия ваксини. Желаещите да бъдат имунизирани да се обръщат за записване към общопрактикуващите лекари и специализираните имунизационни кабинети към медицинските центрове в Ловеч и Троян, към МБАЛ „Кардиолайф“ – Ловеч, МБАЛ – Тетевен, и МБАЛ – Луковит.

Коментари