Областният управител проведе работна среща по организационно-техническата подготовка на изборите на 11 юли


Работна среща по организационно-техническата подготовка за провеждането на парламентарните избори на 11 юли проведе днес областният управител инж. Светослав Славчев. Участваха главният секретар на областната администрация инж. Ваня Събчева, председателят на РИК Валентина Недялкова, директорът на ОДМВР старши комисар Дончо Манов и заместникът му комисар Цветозар Цанков, директорът на РДПБЗН комисар Владимир Кацарски, Мариан Стоянов, директор на „Информационно обслужване“ – клон Ловеч.

Обсъдена бе създадената досега организация и предстоящите ангажименти за организирането на честни и прозрачни избори. Областният управител подчерта, че очаква пълна координация между ведомствата, ангажирани с провеждането на вота, за да протече гладко и спокойно изборният процес.

На срещата от страна на областната администрация бе докладвано, че е определен техническият екип за организационно-техническата подготовка на вота, изготвена е план-сметката за разходите, обезпечена е работата на РИК с осигурено ново помещение и всичко необходимо за дейността, обобщена и изпратена на ЦИК и администрацията на Министерски съвет е информацията за брой избиратели и необходим тираж бюлетини, определени са помещенията за съхранение на бюлетините, на изборните книжа и материали и упълномощените да ги получат служители. Приети и разпределени по общини са регистър и удостоверения за гласуване на друго място, уточнена е необходимостта от торби и кутии за отрязъци, осигурени са печатите за запечатване на помещенията, в които ще се съхраняват изборните книжа и материали след изборите.

380 човека – от полиция, пожарна и жандармерия, ще бъдат ангажирани с изборния процес, посочиха от ОДМВР, в изборния ден всички секции ще бъдат охранявани от служители с полицейски правомощия. Предстои обучение на състава. Проведени са срещи с окръжния и районния прокурор и е изяснена технологията на работа при получаване на сигнали за нарушения на изборното законодателство. И в РДПБЗН е създаден щаб за изборите и план за обезопасяване на изборния процес, създадени са информационни групи, проверени са всички агрегати, с които разполагат районните служби, при проблеми с електрозахранването.

Техническото обезпечение е налице, екипът също, 12 човека ще обработват данните, информира директорът на „Информационно обслужване“. Очакванията са на тези избори обработката да стане по-бързо предвид гласуването с машини.

268 са образуваните избирателни секции, обяви председателят на РИК. В 176 от тях ще се гласува машинно. До момента са три подвижните избирателни секции – в Троян, Луковит и Угърчин, но срокът за заявленията изтича на 26 юни, така че са възможни още. Три са засега и секциите за лица в задължителна изолация или карантина – в Троян и Луковит, тук срокът за заявленията е три дни преди изборния ден. Назначени са членовете на СИК, като във всички общини е постигнато съгласие между политическите сили. Предстои обучението им, датите ще бъдат обявени допълнително.

23 са партиите и коалициите, регистрирали в РИК кандидатски листи. 139 са кандидатите за народни представители, най-възрастният от тях е на 94 години, най-младият – на 21. Секцията с най-голям брой гласоподаватели съгласно предварителните избирателни списъци е в с. Кирчево – 962-ама. Общият брой гласоподаватели в област Ловеч са 119 044.

На този етап жалби и сигнали за нарушения не са постъпвали нито в РИК, нито в ОДМВР.

Коментари