Областният управител отличи 15 ученици от Ловешко по случай Международния ден на младежта


По случай Международния ден на младежта 12 август областният управител Виктор Стойчев награди 15 ученици от Ловешко, отличили се през годината с активна работа при реализиране на младежки инициативи и социално значими каузи или постигнали резултати в различни национални и международни състезания. Те са номинирани от общините.

Младите хора са Кадер Карамфилова и Красимира Сергеева от Летница, Росен Цанков и Елена Любомирова от Ловеч, Ивон Маринова, Еленка Стилянова и Стефан Ибишев от Луковит, Даниел Николаев и Радостин Иванов от Тетевен, Евгения Ненчева и Йоан Дичевски от Троян, Даниел Асенов и Роселин Бачевски от Угърчин и Петрана Георгиева и Мелани Младенова от Ябланица.

Днес, в навечерието на празника им, областният управител ги посрещна в Ловеч и връчи на всички грамота и подарък книги като признание и уважение към тяхната инициативност и креативност. Преди това в рамките на Деня на отворените врати той им разказа за институцията областен управител, показа им галерията, в която са подредени портретите на хората, били начело на областната администрация от 1987 г. досега. После децата, които бяха придружени от родители и учители, разгледаха кабинета на областния управител – мястото, където се взимат решенията за развитието на областта, и получените от администрацията отличия. Защото ние също като вас участваме в различни надпревари, свързани с държавната администрация, и печелим награди, сподели Виктор Стойчев.

„Щастлив съм, че на мен се падна честта да ви посрещна в областната администрация, тук днес е цветът на област Ловеч сред учениците – каза още той. – Вашите успехи, резултат на много труд и талант, заслужават признание. Благодаря ви за постигнатото и вярвам, че усилията ви занапред ще доведат до нови постижения!“

Учениците бяха поздравени още от Стела Петкова от Регионалното управление на образованието (РУО): „Пожелавам ви да бъдете здрави, упорити и да постигате всичко, към което се стремите, и като ученици, и после в живота“. Поздравления отправи и Йохан Георгиев, председател на Обществено-консултативния съвет по училищни политики към областния управител. „Бъдете все така целеустремени и отговорни бъдещи лидери на света“ – каза той и благодари на областната администрация и на РУО, задето забелязват и поощряват труда и усилията на младите хора.

От своя страна благодарност към областния управител отправиха Елена и Ивон от Ловеч, които и призоваха своите съученици: „Никога не се отказвайте!“, „Ние сме тези, които трябва да се погрижим за нашата държава!“, Даниел от Тетевен: „Пътят към успеха е труден, но сладък“, Йоан от Троян: „Животът, колкото и да е труден, е изключително красив и уникален. Да се вглеждаме в звездите и да мечтаем“.

Грамотите, които областният управител връчи на 15-те ученици, са за принос в развитието на общността и постигнати значими резултати, а книгите са дарение от издателствата „Алфа омега“ и „Сиби“.

Накратко за отличените млади хора:

Кадер Карамфилова – СУ „Бачо Киро“ – Летница. Активна в извънкласни и извънучилищни прояви. Класирана на трето място в националния конкурс за рисунка „Приказките“ във Варна.

Красимира Сергеева – СУ „Бачо Киро“ – Летница. Доброволец в Младежкия червен кръст към училището. Активно участва в инициативи за опазване на околната среда, безопасно движение по пътищата, както и в различни кулинарни конкурси и състезания.

Росен Цанков – СУ „Св. Климент Охридски“ – Ловеч. Активен доброволец в доброволческия център към Сдружение „Екомисия 21 век“ и член на управителния съвет на Общински ученически съвет – Ловеч. Участва като доброволец в проекта „Еко застъпници за природата“. Проявява изключителна гражданска отговорност при работа с Платформата за подаване на еко сигнали от граждани „Еко21“. Активно се включва в проекта „Мисли и действай в зелено!“. Председател на еко клуб „Зелена планета“ за община Ловеч в партньорство с още четири общини от областта.

Елена Любомирова – ППМГ – Ловеч. Активен доброволец в доброволческия център към Сдружение „Екомисия 21 век“ и председател на управителния съвет на Общински ученически съвет – Ловеч, от две години. Участва в традиционната инициатива  „Млад кмет за едни ден“ и в дейности на Сдружението, насочени към социализация на възрастни хора, настанени в Защитено жилище за хора с увреждания, в традиционни доброволчески акции и събития и благотворителни кампании по събиране на средства за нуждаещи се от лечение деца и младежи, участие в информационни кампании и разпространение на флаери по повод световни емблематични еко и здравни дни, в събития на общинско ниво при отбелязване на традиционни за общността празници и събития. Един от основните организатори и изпълнители по провеждане на националната конференция, организирана от Сдружение „Екомисия 21 век“ по повод гибелта на Апостола с участници от цялата страна.

Ивон Маринова – Професионална гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ – Луковит. С активно участие в извънкласни дейности и клубове за занимания по интереси. Заместник-омбудсман на Гимназията. Председател на Общинския ученически съвет. Водещ на общоградски тържества, организирани от Община Луковит. Участник в състезания по математика, олимпиада по БЕЛ, младежки дебати „Мисли в зелено“, ученически игри по волейбол.

Еленка Стилянова – Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ – Луковит. Участва в множество конкурси –  международни, национални и общински, за литературни творби и рисунки, където неизбежно печели награди.

Стефан Ибишев – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Бежаново, община Луковит. Председател на училищния ученически съвет и член на Общинския ученически съвет. Носител на втора награда в общинския кръг на състезанието по безопасност на движението, спечелил първо място в конкурс за есе по случай патронния празник на училището и второ място за презентация. Отново второ място в конкурса на местния вестник „Напиши ми приказка“. Участник в олимпиади по български език и литература, математика, физика, химия и опазване на околната среда, както и в националното състезание „Ключът на музиката“.

Даниел Николаев – Национална професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – Тетевен. Роден лидер, умее да увлича и мотивира съучениците си да се включват в разнородни инициативи, притежава организационни качества и дава интересни идеи,  които знае как да реализира. Финалист в международната олимпиада по история и култура в Санкт Петербург по темата „Каква роля играе културното наследство в развитието на града“. Участник в международен мастърклас „Мартенски комикси: Москва – Тетевен“. Активен организатор и домакин на среща с Виктория Бешлийска  – носител на награда „Най-четен съвременен български автор“.

Радостин Иванов – СУ „Георги Бенковски“ – Тетевен. Мотивиран, отговорен и ангажиран в учебните часове. Има отношение към училищната общност и се приема като част от нея. Притежава умения за работа в екип, активно се включва в реализирането на училищни и общински събития и проекти. Участва в клубове по интереси – „Активни граждани на Европейския съюз“, който се провежда изцяло на английски език, и „Приложна математика“. Класиран на трето място в категория „Презентация“ на националния ученически конкурс за историческа памет „Будителя“ на тема „Ода за свободата“ във Варна.

Евгения Ненчева – СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян. Отличен организатор, човек, на когото може да се разчита. Представител на ученическия съвет, активен участник в организирането на всички големи инициативи в училището. Участник в олимпиади по история и цивилизация и философия. Дългогодишен участник в театрални школи.

Йоан Дичевски – СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян. Участник в събитието „Ало, Космос! Говори България?“, което дава възможност да се влезе в директна видеовръзка с астронавтите Тома Песке и Марк Ванде Хей, намиращи се на борда на космическия кораб „Дракон 2“, и да им се зададат въпроси. Участва във второто и третото издание на събитието, като пътува до ЦЕРН – Женева, където слуша лекции по темите „Наука за безсмъртието“, „В търсене на близнака на Земята“, „Как наученото мислене може да помогне да се ориентираме в днешния свят“. Единственият десетокласник от област Ловеч, получил сто от сто точки на националното външно оценяване по математика.

Даниел Асенов – СУ „Св. Климент Охридски“ – Ловеч. Носител на златен медал и купа „Шампион“ в своята категория от националната олимпиада по ментална аритметика „Купата на България“.

Роселин Бачевски – ППМГ – Ловеч. Четирикратен шампион на България по бокс от първенствата в Плевен, Кърджали и Петрич за 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Бронзов медалист от Европейското първенство по бокс за юноши и девойки в Плоещ, Румъния, през миналия месец. Повикан в националния отбор по бокс за юноши.

Коментари