Областният управител Виктор Стойчев присъства на Възпоменателна панихида по повод 120 годишнина от формирането на 34 Пехотен Троянски полк


Тази вечер от 17.30 ч. в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи Възпоменателна панихида по случай 120 годишнина от формирането на 34 Пехотен Троянски полк, увековечил със слава бойното си знаме и записан със златни букви в българската военна история. На панихидата присъстваха Областният управител Виктор Стойчев, Заместник – кмета на Община Ловеч д-р Алдин Начков, Председателят на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк. оз Гриша Генов, майор Дончо Игнатов- началник на военно формирование 24480,подп. Красимир Костов- началник Военно окръжие, началникът на РУ Ловеч гл. инспектор Златин Михайлов , представители от НД „ Традиция“ – Ловеч и Троян, г-жа Силвия Георгиева директор на  Регионален исторически музей – Ловеч .

Тридесет и четвърти пехотен троянски полк е български пехотен полк, формиран през 1904 г. и взел участие в Балканската (1912-1913), Междусъюзническата (1913), Първата (1915-1918) и Втората световна война (1941-1945)

34-ти пехотен Троянски полк е формиран в хода на реформите в българската армия в края на XIX и началото на XX век. С Указ №2 от 1 януари 1899 г. се „въвежда бригадната организация в пехотната дивизия“.

В тази връзка с Указ № 9 от същата дата се дава разпореждане да се формират 12 резервни полка. В Ловеч е разположен новосформираният 10-ти резервен полк, който е от Втора бригада на 5-та пехотна Дунавска дивизия. След четири години на 30 декември 1903г. от княжеската канцелария последователно излизат два указа. С първия под №83 се разпорежда да се осъществи допълнителна реорганизация на мирновременната армия. С втория под №84 се издава конкретна заповед „за приравняване на резервните полкове към типа на действащите пехотни полкове“.

Първата заповед, отнасяща се за 34-ти полк, е с дата 1 януари 1904г. Макар и условно, тя може да се счита за рождена на троянския полк, който от резервен се трансформира в действащ и получава новото си име – Тридесет и четвърти Пехотен Троянски полк.

Войнишкият състав на полка се попълва от подлежащи на военна служба младежи от Ловешка и Троянска околия, откъдето получава и името си.

 Според тогава действащия закон, попълването на войската се осъществява на териториален принцип.

„ Българският народ помни и тачи паметта на своите загинали герои. С участието си в подобни възпоменателни събития ние засвидетелстваме своята признателност към предците ни и в същото време поддържаме българският дух жив“- сподели след края на Възпоменателната панихида Областният управител Виктор Стойчев.

Коментари