Областният управител Виктор Стойчев: Ловеч трябва да има болница!


Днес областният управител Виктор Стойчев домакинства първа по рода си междуинституционална среща, инициирана от народния представител Искрен Арабаджиев и посветена на състоянието и проблемите в ловешката МБАЛ „ Проф. Параскев Стоянов“. В работната среща взеха участие и Ирена Анастасова – народен представител, бордът на директорите на МБАЛ – Виктор Таслаков, Мирослав Ботушаров и д-р Константин Гърневски, зам. кметът на Община Ловеч – д-р Алдин Начков, директорът на Регионалната здравна инспекция – д-р Росица Милчева и директорът на Регионалната здравноосигурителна каса – Маринела Иванова. Интересът към срещата от страна на работещите в болницата беше голям, като в залата присъстваха около петдесет ловешки медици – лекари, медицински сестри, лаборанти.

Поводът за тази публична дискусия беше възникналото преди седмица напрежение сред работещите в болницата, породено от изоставането на възнагражденията им от минимално обявените от правителството размери – 1500 лева за медицинска сестра и 2000 лева за лекар. На срещата беше обсъдено финансовото състояние на дружеството, както и управленските решения и законодателните промени, нужни за подобряването му. Отчетени бяха и усилията на Министерството на здравеопазването да обезпечи финансово достигането на определените минимални нива на заплащане чрез различни механизми за подкрепа на областните болници. В изказванията на всички присъстващи, и медици, и институции, ясно пролича загрижеността за състоянието и за бъдещето на МБАЛ „ Проф. Параскев Стоянов“.  Медиците, които взеха думата, поставиха множество въпроси на ръководството на болницата и пожелаха диалогът между тях да е по-активен. По предложение на народния представител Искрен Арабаджиев, подобна среща ще се проведе отново след три месеца, за да се отчете напредъка и полезността на предприетите действия.

„Държавата полага усилия за стабилизиране на областните болници чрез различни механизми за подкрепа, но това засега не успява да реши проблемите в МБАЛ Ловеч. Причината може би е в големите размери на натрупаните дългове през предходните години, може би е в демографската структура на района ни, може би е в мениджърски грешки на предходни болнични ръководства, но най-вероятно е комплекс от много фактори. Каквито и да са причините, ние няма да спрем активно да търсим решението. Ловеч трябва да има болница!“, заяви след срещата областният управител Виктор Стойчев.

Коментари