Областният управител Ваня Събчева скочи на ЧЕЗ


ЧЕЗ: Причината бе в особеното метеорологично явление – обледяване на проводниците, извиняваме се за неудобството

Областният управител Ваня Събчева свика на работна среща в кабинета си представители на ЧЕЗ „Разпределение“ във връзка с възникналите през миналата седмица повсеместни аварии на електропреносната мрежа на територията на област Ловеч. От компанията участваха мениджър управление на активите Бойко Чардаров и Виктор Станчев – главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Наясно съм с това, което вие като дружество направихте, благодарна съм за денонощната работа на екипите по места, но искам уверение, че това няма да се повтори – хора да останат без ток продължение на толкова много часове, повече от три денонощия, нещо трябва да се направи и очаквам от ЧЕЗ бърза реакция, заяви Събчева.

Причината за проблемите бе особеното метеорологично явление – обледяване на електропреносната мрежа, особено в общините Ловеч и Угърчин. На 5 февруари температурите бяха високи за сезона, заваля дъжд и привечер бързо го обърна в сняг след падане на температурите. Това бързо образува много лед по кабелите, те натежаха и това доведе до многото аварии на електропреносната мрежа. По високите части, в планинските общините, където заваля направо сняг, той беше сух и не полепна по проводниците, това явление не се случи и там нещата бяха по-благоприятни, но пък снега беше повече. Затова е в Ловеч и Угърчин се справихме по-бавно и трудно, докато в Тетевен и Троян нашите екипи успяха по-бързо да отстранят авариите, обясни Станчев.

Ваня Събчева представи проблемите на всички общини от областта, изпратени й от кметовете. Липса на достатъчно техника и липса на достатъчно екипи бяха най-общо критиките на местната власт към електроразпределителното дружество. На всеки поставен въпрос служителите на ЧЕЗ дадоха изчерпателен отговор, като се ангажираха да отговорят и писмено на всяка община и на всеки поставен въпрос.

От ЧЕЗ са категорични, че в дните на обилния мокър и тежък сняг през миналата седмица са направили всичко необходимо да организират бързото справяне с всички възникнали аварии.

ЧЕЗ не спира тока, както най-често се интерпретират нещата, напротив – ЧЕЗ възстановява електрозахранването, подчерта Бойко Чавдаров. Той поясни, че в областта са работили общо 17 допълнителни екипи – 5 в община Троян и 12 в община Ловеч. По думите му в момента работата на тези екипи продължава, защото има още много работа докато се нормализира обстановката. 

На срещата стана ясно какви инвестиции е направила компанията през последните години в област Ловеч и какви намерения има, като бе подчертано, че годишно около 100 млн. лв инвестира тя в страната – толкова, колкото има разрешението на КЕВР. Представителите на компанията апелираха местните власти да бъдат още по-активни при комуникацията си с дружеството, да подават сигнали за проблемни участъци и съоръжения ежедневно, не само в кризи, за да може да се вземат превантивни мерки навреме. Работим, спазвайки законите на страната и се стараем да решаваме всеки възникнал или поставен на вниманието ни проблем, подчерта Виктор Станчев. Той поясни, че не може да даде гаранции, че дългите часове без електрозахранване в населените места няма да се повторят, ако възникне същата метеорологична ситуация.

И при нас предстои подробен и внимателен анализ и преглед на възникналите аварии, за да видим къде и с какво можем още да подобрим работата си. За нас е важно нашите клиенти да са доволни и спокойни, но понякога има обстоятелства, които не зависят само от желанието ни. Благодарни сме на местните власти, на земеделски производители, които подпомогнаха работата ни в трудните условия с техника, и поднасяме извиненията си за неудобството на хората, но ги уверяваме, че и през дните от миналата седмица, и занапред работим с пълни сили и старание проблемите да се решават по-бързо и качествено.

Областният управител изрази надежда, че компанията ще се отнесе сериозно към сигналите и забележките на кметовете на общини и настоя на всеки от тях да се обърне специално внимание и да се намери бързо решение.

Коментари