Областният управител Ваня Събчева инспектира работата на съоръжението „Долно езеро“


Областният управител Ваня Събчева провери днес работата на хидротехническото съоръжение „Долно езеро“. То бе основно рехабилитирано през 2018 г. със средства от МРРБ. Проектът бе изготвен от ВиК АД – Ловеч още през 2017 г. след влошаване на състоянието на съоръжението, довело до аварийна ситуация.

Строителните дейности включваха възстановяване монолитността на бетоните на локално дефектиралите зони и елементи от носещата конструкция на стената с изпълнение на адхезионен слой за връзка със съоръжения, които не са в пряк контакт с питейна вода; възстановяване на целостта на проектното сечение; при дебелина на възстановителния слой до 40 мм възстановяване на бетонното сечение се извърши с готов полимерциментов състав, възстановяване на монолитността на отводящия канал. Бяха ремонтирани затворните съоръжения, в т.ч. затвори на отвеждащия канал; на преливника; на шахта за пералнята. Изградена бе противофилтрационна завеса – тип преградна стена с технология, базираща се на системата „JET GROUTING“ (струйно инжектиране), която представлява група техники за впръскване на различни химически реагенти – свързващи вещества (заздравители), служещи за подобряване на качествата на почвата. Впръскването се осъщесвява с разтвори, позволяващи работа при високо налягане, с висока скорост. Заздравителите разрушават почвената структура, смесват се с получената маса до хомогенна смес, след което образуват каменовидна маса.

Днес екипът, стопанисващ съоръжението, показа на областния управител как работи то, като подчерта ползата от направения основен ремонт. Въпреки обилните валежи и тази пролет проблеми няма, всички елементи функционират нормално и няма опасност за населението при повишаване на водите. На работната среща днес бе демонстрирано и как работи напълно автоматизирана система за наблюдение, която напълно гарантира безопасната експлоатация на водни обеми с голямо съдържание. Нейното въвеждане не само в „Долно езеро“, но и на други рискови водни съоръжения би гарантирало безопасността за хората.

ХТС „Долно езеро” е от изключителна важност. То осигурява водоснабдяването на 30 000 семейства, както и непрекъснатия технологичен процес на „Златна Панега цимент” АД. Обектът е изграден през 1927 г., като съоръжението е надграждано няколко пъти през годините, без да е подлежало на основна рехабилитация. Такава бе извършена през 2018 г. по време на мандата на Георги Терзийски като областен управител.  

Коментари