Областният кризисен щаб по здравеопазване в област Ловеч проведе заседание след обявяването на извънредно положение в страната


Областният кризисен щаб по здравеопазване в област Ловеч проведе заседание след обявяване на извънредно положение в страната. Директорът на РЗИ д-р Анета Винева докладва положението в областта. НЯМА регистрирани случаи на заболели от коронавирус в област Ловеч към момента. По думите на д-р Винева, от началото на наблюдавания период 26.02.2020г. до 12.03.2020г. в Регионална здравна инспекция Ловеч са получени 110 формуляра за събиране на данни от здравните пунктове на граничните КПП. Към 13.03.2020г. поставени под карантина са 51 лица. За 27 лица е изтекла карантината от 14-дневния период. 32 лица са дали информация на ОПЛ и РЗИ, че са напуснали страната. Информацията е предадена на личните лекари за наблюдение по време на карантината, съобщения са изпратени до ЦСМП Ловеч, спешно отделение на МБАЛ Ловеч, до ОДМВР Ловеч и до общините, съгласно обща заповед на Министъра на здравеопазването и Министъра на вътрешните работи. В ежедневната информация се вписва начална и крайна дата на карантина за всяко лице. РЗИ наблюдава 4 лица без личен лекар.

На територията на област Ловеч се изпълняват се всички мерки за ограничаване разпространението на инфекциозното заболяване, разпоредени от Националния оперативен щаб и министърът на здравеопазването.

– Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

– Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

– Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

– Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

– Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

– Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

– Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Областният управител Ваня Събчева апелира за висока отговорност и дисциплина при спазването на мерките за ограничаване разпространението на заболяването CIVID19.

Коментари