Областна администрация – Ловеч отново влиза в кампанията ROADPOL „Дни на безопасността на пътя“


Областна администрация и тази година влиза в европейската кампания ROADPOL – „Дни на безопасността на пътя“, която се провежда в периода 16-22 септември, когато по традиция се провежда Европейската седмица на мобилността. В област Ловеч инициативата „Ден без загинали на пътя“ ще се проведе на 14 септември.

Това стана ясно на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Тя бе водена от председателя зам.-областният управител Бойко Пъдарски. Той подчерта, че Областна администрация Ловеч за четвърти път ще участва в „Ден без загинали на пътя“ и акцентира: „За нас безопасността на движение по пътищата е споделена отговорност и ние вярваме в такива кампании.“ Целта на тази инициатива е служители на Областна администрация Ловеч и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР да запознават водачите, извършили нарушения с посланието на ROADPOL „Остани жив! Пази живота!“, като те ще получат флаери с подобни призиви, без да бъдат санкционирани непременно.

На заседанието членовете от различните институции докладваха своя текущ анализ и оценка на дейностите по управление на пътната инфраструктура, координация и взаимодействие между стопаните на пътища и органите на МВР с цел съвместни действия по подобряване на безопасността. Отчетена бе и добрата координация и взаимодействие, за което свидетелства броят на сигналните писма изпратени от ОД на МВР до стопаните на пътища – 24 за месец юли, като 22 са изпратени до общини и две писма до ОПУ, а 19 са за месец август като 3 са изпратени до ОПУ и 16 до общини за отстраняване на нередности по пътищата и за опасни участъци, което би довело до повишаване риска от ПТП-та.

Всички общини представиха данни за извършени огледи на опасни участъци и участъци, които подлежат на рехабилитация, като те са предприели дейности по отстраняване и ремонт, като повечето от тях са от уличната мрежа на съответната община и от третокласните пътища на републиканската пътна мрежа. От ОПУ Ловеч предоставиха информация, че са огледани участъци от първокласните и второкласните пътища в областта на базата на данни и анализи, получени от КАТ за риска от ПТП-та. Прави впечатление, че през 2020 г. ПТП-та са намалели във всички общини от областта по информация от общините и КАТ.

От ОД на МВР, сектор „Пътна полиция“ докладваха за провеждане на специализирани операции. През месец юли са извършени две специализирани полицейски операции, при които са съставени 39 фиша за нарушения при неправилно паркиране и престой на пътното платно или на тротоарите, което би повишило риска за пешеходците. За месец август са извършени четири специализирани операции, съставени са 63 фиша за нарушения по горепосочените критерии. Определено има ефект от тези проверки, но поради ограничения състав на КАТ много от нарушителите остават несанкционирани, отчитат от ОД на МВР.

От РУ Троян обявиха, че от началото на годината са извършени 13 специализирани полицейски операции, като са издадени 112 глоби.

В началото на новата учебна година институциите са извършили проверка и са предприели мерки за осигуряване безопасността на учениците и пешеходците. От Регионалното управление на образованието подчертаха, че заедно с местните власти и КАТ са направили обходи около училища и детски градини и където е било необходимо са освежили пътната маркировка и са поставени нови знаци. От КАТ докладваха още, че от началото на миналата учебна година до 21.10.2019 г. има само един случай на пострадало дете при ПТП в близост до училище или детска градина и това се е случило в община Луковит. За първия учебен ден тази година оповестиха, че ще има масирано полицейско присъствие около всички училища и детски градина, където е необходимо на територията на област Ловеч. Провеждат се и прегледи на автобусите за превоз на ученици и от Областния отдел на автомобилна администрация ще успеят до началото на новата учебна година да проверят всички ученически автобуси, които превозват деца. По проект на Министерството на образованието и науката в област Ловеч има заявени специални детски площадки, които ще обхващат 14 училища и 8 детски градини.

По план обучение ще се проведе и на участниците в областната комисия, като то ще бъде на 23 септември, а темите са: Значение и същност на безопасността на движението по пътищата; Национална стратегия по БДП 2021-2030 г. и План за действие 2021-2023 г.; Годишни доклади и План-програми за БДП; Координация и взаимодействие при изпълнение на областната политика по БДП.

Коментари