Обвиняем по делото срещу Бобокови определи дейността на братята като престъпление срещу държавата и децата на България


Като „престъпление срещу държавата и децата на България“ – така един от обвиняемите заедно с братя Бобокови по аферата „Боклукгейт“ – Васил Богданов – определя в разпита си пред съда дейността на фирмата „Монбат“, собственост на бизнесмените. Това става ясно от публикуван от държавното обвинение протокол, от който е видно, че даващият показания е бившият изпълнителен директор на дружеството.

От прокуратурата уточняват, че разпространението на протокола идва след изрично разрешение на наблюдаващия делото прокурор.

„В съответствие с установената практика на прокуратурата да информира българското общество за дела с висок обществен интерес и по повод тиражираните в медиите поредни неверни обстоятелства от защитници на обвиняеми и подсъдими лица, уронващи престижа на съдебната власт, и в частност на Прокуратурата на Република България, публикуваме протокол от 02.06.2020 год. от разпит на обвиняем, проведен по реда на чл. 222 от НПК в присъствието на обвиняемите лица  по досъдебното производство и техните защитници“, заявяват от държавното обвинение.

От прокуратурата уточняват, че считат, че в случая преобладаващ е общественият интерес за информиране на гражданското общество по досъдебни производства с висок обществен интерес. “ Противното би уронило престижа на съдебната власт, чието функциониране е един от стълбовете на правовата държава, неизменна част от която е и доверието на българските граждани в правоприлагащите органи. ПРБ е твърдо решена да продължи политиката си за нулева толерантност към лица, за които има събрани доказателства за извършени престъпления, независимо от финансовите им възможности, социален статус и политическа принадлежност. Това е единственият начин да бъде повишено доверието в съдебната власт и оправдани дългогодишните очаквания на българските граждани. Протоколът от публично съдебно заседание се публикува по реда на чл.198 от НПК с разрешение на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура“, гласи още съобщението на прокуратурата.

А заявеното от бившия изпълнителен директор на дружеството на братята Бобокови е повече от любопитно. В разпита Богданов твърди, че директорът на РИОСВ-Плевен е назначен лично от Пламен Бобоков, тъй като имал връзки с зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който също е подведен под наказателна отговорност в същия процес.

От разпита става ясна и технологията по подписване на един от договорите за изгарянето на опасните отпадъци. „Какво да ви кажа за този договор – договорът го изготви г-н М, представи ми го. Аз го подписвам, тъй като ми е наредено. Той го носи в Министерството, проверява се от служители. Казва му се, че това няма да мине. На другия ден се прави анекс. В анекса се променят някои неща, така че уж да мине договорът и да получи разрешително, обаче, се преглежда пак от съответните служители и се оказва пак, че няма да мине и след два-три дни идва нов анекс, в който съществена разлика, която си спомням е, че само, за да бъдат така извършени нещата, че да бъде подписано разрешително и всички да се объркат, четейки този договор, се сменят едни местоимения между думите, което позволява на дружеството само да определя как ще третира материалите, като ЕР13, по памет, означава, че ще имат право и да складират. Това е един елегантен начин да се заобиколи законът и това е продиктувано от служител от МОСВ“, категоричен е разпитаният в съдебна зала обвиняем.

Пред Специализирания наказателен съд Богданов твърди още, че нееднократно е пускал молби до шефовете си да бъде освободен от поста, най-вече защото е започнал да смята, че дружеството извършва незаконна дейност. Те обаче категорично са останали без уважение, става ясно още от разпита.

„Заринахме площадката с отпадъци навсякъде, които бяха съхранявани неправомерно и трябваше по някакъв начин да се освободим“, потвърждава още обвиняемият.

Коментари