Нови правила за работата на заведения, спортни зали, кина и театри


От днес в сила са и ограничения за държавните и общински администрации

Двойни правила за работата на заведения, спортни зали, кина, театри. От днес всички такива заведения ще могат да работят без никакви ограничения в капацитета, ако 100% процента от персонала и гостите имат сертификат за ваксина или преболедуване или отрицателен PCR тест до 72 часа преди събитието.

За всички останали заведения, зали, центрове, където няма документи за 100% ваксинация, преболедуване или отрицателни тестове, правилата ще се затегнат. Очаква се заповед, според която разрешеният капацитет за тях да бъде намален от 50 на 30%.

От днес държавните и общински администрации трябва да изпратят 50% от служителите си да работят от вкъщи в структурите, където това е възможно. Трябва да се въведе и работно време с променливо начало, за да няма едновременно струпване на много хора. 

Според д-р Гергана Николова мерките са навременни и ако се спазват, ще имат ефект.

„В последната седмица при нас натискът е много голям. Като лекари намираме за необходимо да се направи нещо, което да спре разпространението на заразата”, заяви тя пред NOVA.

Според д-р Николова тези, които са се ваксинирали, не трябва да бъдат ограничаван. Неваксинираните също да имат правото да посещават различни мероприятия, ако имат отрицателен тест.  

„Само тази седмица имам 3 пневмонии при деца под 11-годишна възраст, което не ми се е случвало в края на август. Това е много притеснително”, обясни д-р Николова. Тя отново апелира хората да се ваксинират.

Коментари