Николай Дренчев : Мафията е в Министерски съвет, мафията е в Народното събрание 


Вчера в Пленарна зала ожесточени дискусии предизвика промяната на Правилника, само и единствено за да се отнеме председателското място от народния представител от “Възраждане”, Николай Дренчев в Комисия за контрол на службите за сигурност.

Той също коментира мотивите за това решение, посочвайки, че те са несъстоятелни, лъжливи и лишени от принципност, демократичност и справедливост. 

“Комисията не провежда редовно своите заседания” – това е лъжа, лесно проверима лъжа. Тези, които са се подписали под тези мотиви – това са господата Борисов, Пеевски, Кирил Петков и Атанас Атанасов са лъжци. Това е математически лесно проверим факт. Думите, че Комисията не разглежда и не внася доклади по законопроекти, също са лъжа. По отношение на мотива, че Комисията много често е бойкотирана от определени парламентарни групи – ако тези господа са се опитвали с техните парламентарни групи да бойкотират работата на Комисията, не им се е отдало, защото нямаме пропуснати заседания, вследствие на липса на кворум. Това е още една лъжа. “Ротацията на председателството води до честа смяна на приоритетите на Комисията.” Също лъжа – има пълна приемственост между председателите, а Комисията работи изключително добре. 

“Комисията работи с фокус върху националната сигурност и изключително ползотворно, но дори да не беше така, вина за това биха имали единствено от управляващите, тъй като до момента, с изключение на последното заседание, тя е председателствана само от управляващите. Въпреки че Комисията е на паритетен принцип, управляващите имат мнозинство- Комисията има общо 11 члена, от тях 5 са на опозицията и 6 са на управляващите, тоест, без значение, кой е председател на тази Комисия, тя може да работи така, както от управляващото мнозинството биха желали. Истината е, че Комисията работи много добре, истинските причини за отстраняването ми от председателското място е в нетърпимостта на управляващите към опозицията, в кръстоносния поход, които управляващите водят срещу опозицията”, заяви Николай Дренчев от “Възраждане”.

Той допълни, че очевидно опозицията не е сертифицирала своето поведение при управляващите и това довежда до определени фрустрации, от страна на Делян Пеевски.

“Това е позорно, това е смешно и това е жалко. Жалко е за българския парламентаризъм, за българското Народно събрание и за Комисията за контрол на службите. Самата истина е, че всеки от членовете на Комисията има достъп до всички документи, които касаят работата ѝ. За съжаление, големият проблем е, не че твърде много хора четат, а че твърде малко четат. Истината е, че много малко хора четат документите и в Пленарна зала положението е трагично, но дори в комисията не винаги и не всички са си написали домашните, което е проблем за качеството на работата”, заяви Николай Дренчев от парламентарната трибуна. 

В заключение, той посочи, че не се обръща към залата, в която гласуването е предрешено, а към българския народ : “Мафията е в Министерски съвет. Там, откъдето се управляват службите. Мафията е в Народното събрание, в лицето на мнозинството, което разчиства пътя на Министерски съвет, на политическата корупция, на политическата шайка да разпродава суверенитета на България по всевъзможен начин – чрез каналите за трафик на хора, чрез корупцията на всички нива. Когато докладите на ДАНС се изпращат до Комисията за контрол на службите, те се изпращат и до комисиите, заинтересовани с темата. Така че, каквото и да направите и както и да гласувате тук, ще почешете егото на Пеевски, но няма да спрете работата на опозицията в Народното събрание”, категоричен беше Николай Дренчев от “Възраждане”, 

Коментари