Николай Банев: възход и падение,пише Дойче Веле (DW)- Борис Бояджиев същият


Добре е, че българските институции започнаха да се интересуват от житието на Баневи. Но в тази държава има цял пантеон от олигарси, заслужаващи компетентно внимание. Кога ще чуем нещо за тях? https://www.dw.com/bg/николай-банев-възход-и-падение/a-47007166

На протестите пред съдебната палата в София срещу Главния прокурор през април 2017г. Тодор Бояджиев и Борис Бояджиев (баща и син), както и адвокатът им Радан Кънев.

Борис Бояджиев от Асеновград, който дълго време се правеше на троянец е друг олигарх. Неговото битие започна като изпълнителен директор на фонда за масова приватизация ПФ „Свети Никола“ през 1996г., прекръстен през 1998г. на Индустриална Холдингова Компания (ИХК). Веднага след прекръстването на фонда лъсна и грандиозна измама за откраднати стотици хиляди бонови книжки преобразувани в акции. През 2000г. в Софийска Градска прокуратура (СГП) започна делото на века пр.пр. 7271/2000г., което след 14 години, а именно през 2014г. бе прекратено поради изтичане на давност на работното обвинение, което било срещу инвестиционния посредник, като прокуратурата услужливо пропуснала да отчете на кому е изгодно това начинание и не да търси посредника, а да хване поръчителя или този, който ги е получил тези стотици хиляди крадени акции на троянци и не само. Междувременно Борис Бояджиев завирил фалит на приватизационния фонд ИХК (бивш ПФ „Св. Никола“) през 2011г. като събранието било набързо свикано заради загуба в „огромни размери“ за цели 23 000 лева като активите на фонда били за стотици милиони! Така Борис Бояджиев през 2011г. се разделил с поста изпълнителен директор, за да може година по-късно да стане собственик на всички активи на фонда. Ликвидатор на фонда естествено е скандалния мимолетен директор на Държавния Резерв Георги Богданов, който излезе с шутове от фонда заради възпрепятстване на разследването по източването на фонда. Така Борис Бояджиев по схемата на Банев стана милиардер срещу бонови книжки! А защо прокуратурата спи, ами установихме, че братът на Калоян Янков от Да(й) България е бенефициента – получател на крадените бонови книжки, а той е съдружник на Борис Бояджиев в „Стрийм Пампорово“ ООД. Така дългата ръка на Христо Иванов тогавашен министър на правосъдието помогна на Борис Бояджиев и на фонда на бившата ДС на БКП. Припомняме, че адвокати на Борис Бояджиев са Радан Кънев, Кашъмов, Хаджигенов и всички пискливи протестъри. Борис Бояджиев бе засечен и на протестите срещу Главния Прокурор пред съдебната палата в София през април 2017г., като запознати твърдят, че той ги и финансира! 


Коментари