На поредна работна среща при областния управител обсъдиха пожароопасната обстановка в област Ловеч


Основен проблем паленето на сухи треви, институциите призовават към изключителна бдителност и отговорност

На поредна работна среща при областния управител инж. Светослав Славчев днес – втора в рамките за последните десет дни, бе обсъдена пожароопасната обстановка в област Ловеч. Участваха директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) инж. Павли Богдански, главен инспектор Петър Петров от РДПБЗН, комисар Венцислав Велев от ОДМВР и директорът на областната служба „Земеделие“ Диана Рускова. Институциите отчетоха добро взаимодействие помежду си и по отношение на гасенето на възникнали пожари, и по провежданите превантивни мерки за предпазване от пожари. ОДМВР и РДПБЗН са започнали съвместни проверки по превенция. На младшите полицейски инспектори и екипите на „Пътна полиция“ е разпоредено при констатиране на огън да търсят веднага решение на място. Служителите на всички институции са наясно с пожароопасната обстановка и тези, които са на терен, при констатиране на пожар в земеделски земи веднага докладват координатите на мястото в областната дирекция „Земеделие“. Горските инспектори провеждат заседания с ловните дружинки, обръща се внимание на ловците да не палят огън.

Периодът 5 април – 31 октомври е определен за пожароопасен сезон в горските територии със заповед на областния управител. От обявяването му досега са възникнали пет горски пожара, като са засегнати 200 дка горски територии. От началото на годината до днес те са 9 на 396 дка горски територии.

Основен проблем си остава паленето на сухи треви, особено в последните дни тези пожари стават все по-големи като площ и отнемат повече време и техника. По данни на РДПБЗН през юли пожарите в сухи треви са 101, а само от началото на август до днес те 89. На територията на РСПБЗН – Ловеч, през юли пожарите 41, а през август – 25 (тук се включват и Угърчин и Летница), на  РСПБЗН – Троян, през юли не са регистрирани пожари, през август са 7, в Луковит – те са съответно 21 през юли и 23 през август, в Ябланица – по 8 и в двата месеца.

Трудно се установяват извършителите на пожарите, но обикновено причина за тях са недобросъвестни граждани. Преобладаващата част от дворовете на къщите по селата са обрасли и това представлява опасност. Подобна е съществувала вчера в с. Брестово, където са били запалени сухи треви и стърнища и огънят е тръгнал към селото. Три автомобила на пожарната и доброволци на общината са се справили със ситуацията, която е била трудна и заради вятъра. Вчера огнеборците са гасили три пожара по едно и също време. Затова областният управител още веднъж призова към изключителна бдителност и отговорност от страна на всички граждани, които с действията си биха могли да предотвратят материални загуби и да спасят живот. При забелязване на пожар или запалване на сухи треви, стърнища или други горими отпадъци незабавно да се съобщи на телефон 112, за бъдат предприети необходимите действия за потушаване на огъня. Инж. Славчев пак напомня на земеделските стопани и на хората в населените места, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия подлежат на санкция.

От 5 до 20 август е забранено и поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи в състояние годно за производство. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите е ограничено косенето на трева, машинното почистване, включително и почистването на храсти. Причината е, че при тези дейности досегът на селскостопанската техника с камъни може да предизвика искри, които да доведат до възникване на пожар. Предвид ограниченията за този период земеделските стопани ще бъдат освободени от задължението да поддържат постоянно затревените площи и обработваемите земи и няма да търпят административни санкции от Държавен фонд „Земеделие“.

Коментари