На Никулден стават чудеса – поверия и традиции


Честит празник на всички именици!

На 6 декември отбелязваме Никулден. Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на празника трябва да има риба, най-често шаран.

Голяма част от официалните прояви тази година обаче са отменени заради COVID-19.

От къде обаче води началото си този толкова популярен празник, как се празнува той, какво е общото между рибари, моряци и банкери, как е повлиял Никулден на празнуването на Коледа и дори на цялата европейска култура? Екипът на риболовния онлайн магазин Ribata.eu си направи труда да събере и сподели най-интересните факти и предания около този ден, както и някои съвети за подобаващото му посрещане.

Какво честваме?

На този ден се почита паметта на Николай Мирликийски.Чудотворец (Свети Никола), който според легендите закриля моряците по време на бури и трудности в морето. Той е реална личност и е живял през III век в Ликия. За разлика от други хора, провъзгласени за светци, той е живял охолно, разполагал е с голямо богатство и според писанията е дарявал голяма част от него на нуждаещите се.

Как да посрещнем празника?

Никулден през 2020 г. със сигурност ще е различен, след като редица празнични прояви бяха отменени, а събиранията на много хора са ограничени, заради усложнената епидемиологична обстановка в страната. Всъщност обаче големите масови прояви и без това не са в духа на този празник. Той по-скоро е семеен и на него по традиция се канят роднини и приятели, събира се цялото семейство и трапезата не се прибира цял ден. Затова и на практика няма голямо противоречие между ограниченията за събиране на много хора и празнуването на Никулден.

Сред празничните ястия на този ден задължително е шаранът, както и разнообразни постни храни, тъй като сме в разгара на постите. Това може да включва сарми, боб, чушки, царевица, жито, както и украсени обредни хлябове, като последните имат не по-малко значение от шарана. Тази риба пък заема централно място, заради преданието, че Свети Никола е използвал именно шаран, за да запуши дупката в потъващ кораб и по този начин да спаси моряците.

Отдайте се на дарителство

Въпреки че днес най-голямо внимание обикновено се обръща на трапезата и празнуването, всъщност благотворителността е много по-близо до духа на Никулден. Самият Николай Мирликийски е бил човек, който често е дарявал пари на нуждаещите се, споделял е своето богатство и е помагал по всевъзможни начини, за което се е

стараел да не се разбере. Тази традиция се е пренесла и днес в редица европейски страни, където на Никулден се подаряват подаръци. Затова един от начините да почетем този ден е именно да помогнем на кауза, която ни е присърце.

Как се е родил Дядо Коледа?

Знаехте ли, че има тясна връзка между Никулден и Коледа? Това е така, защото Свети Николай всъщност е първообраз на добрия старец, който радва малчуганите по света. Празнуването на Никулден е пренесено в Америка от холандски калвинисти, които с времето започнали да наричат Sint Nicolaas – Sinterklaas. По-късно в САЩ се е зародила традицията за подаряване на подаръци, датата е променена, а името на добрия старец се е превърнало в Santa Claus. Така че една реална личност, живяла през III век, днес е повлияла на един от най-значимите празници и същевременно – попкултурен феномен на западната цивилизация.

Как да празнуваме в условията на пандемия?

Екипът на риболовния уебсайт Ribata.eu се присъединява към препоръките за ограничаване на събиранията и спазването на мерките за безопасност и напомня, че Никулден е преди всичко семеен празник, на който ние трябва да сме с най-близките си. Ако именниците канят гости, е най-добре да го направят на открито, а ако няма такава възможност – да избягват струпването на много хора в затворени помещения. Разбира се, те винаги могат да вдигнат виртуални тостове и да получат пожелания и онлайн – чрез някое от най-разпространените приложения за видеовръзка. Този тип услуги навлязоха с бързи темпове през последните месеци и през тях вече се извършват съдебни заседания, обучения, семинари и дори – венчавки.

Образование

На някои места, като например португалския град Гимараеш, Свети Никола се счита за патрон на гимназистите и образованието. Това е и един добър повод, ако се чудим какъв подарък да подарим на именниците, да им купим нещо свързано с онлайн обучение, книги и други образователни материали.

Мореплаването

Въпреки че е покровител и на рибарите, банкерите, гимназистите и дори на пленниците, Свети Никола е известен най-вече като пазител на моряците. Според поверията, на неговия празник те трябва да си останат на сушата, а плаването в открито море не е разрешено. Счита се, че когато светецът е разгневен, той предизвиква морски бури и урагани, но когато някой кораб е изпаднал в беда, именно Свети Никола ще му помогне да се спаси. Самият Николай Мирликийски.

Имен ден празнуват:  Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко. Честит празник на всички именици!


Коментари