Националното изложение в Орешак и Община Троян се подготвят за представянето на страната ни в Китай. 17-членна делегация ще пътува за гр. Нинбо


Както по-рано информирахме, по покана на Китайския културен център в София, 17 членна делегация, водена от кмета Донка Михайлова и Иван Чакъров – управител на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, ще представи страната ни на изложението в гр. Нинбо. Делегацията ни ще бъде в Китай в периода  9-17 април тази година. Поканата за участие е от китайската страна, като всички разходи по пътуването са за сметка на организаторите на изложението.

386 експоната, на осемдесет и двама автори, от всички етнографски области на България,  са натоварени и вече пътуват за Китай. Наред с утвърдини имена в различните занаяти, ще бъдат представени и млади автори, чиито художествени търсения надхвърлят границата на традицията и превръщат със своите великлоерните произведения занаята в изкуство. Връзката между традиция  и модерно  изкуство е предпоставена от темата на този международен форум, който има за цел да покаже потенциала на културните и творческите индустрии, и тяхното значение за съхраняване на културната ни идентичност.

На българският щанд, на площ от 300 кв.м. ще  участват Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Исторически парк Варна и две ИТ фирми – разработчици на игри. Регионалният център ще  участват с  фотографска изложба, съвместно подготвена от Регионалните етнографски музей на Русе и Пловдив. Етнографската изложба носи името  „от Константинопол до Виена“. Историческият парк ще представят реплики на златни орнаменти, открити по българските земи, които са ръчно изработени и могат да бъдат закупени  като сувенири. България е известна  по света  като страната на киселото мляко и маслодайната роза,  но България е преди всичко страна с богата история и древна култура.  Силата на нашата културна дипломация (през средновековието)  разчупва  вековни стериотипи.  Създаването  и разпространението на славянската писменост в другите славянските страни  чертае нова геополитическа  карта на света.  От тази съкровищница на богато културно многообразие ще черпим вдъхновение  представяйки България на изложението в Нинбо.  Националното изложение –Орешак  освен богатата експозиционна част ( на площ от 150 кв.м. ) ще представи на вниманието на китайската публика и два уркшопа: по грънчарство, с майстор-керамика Румен Георгиев и по декориране на съдове, с художник-керамика д-р Светлозар Пармаков.  Но, какво е България без музиката на Родопите ?  Стоян Янев, син на известният български гайдар Петър Янев, който от години работи съвместно с космическият глас Валя Балканска, ще внесе настроение  на нашия щанд с някои от най-емблематичните изпълнения на родопска гайда. Разбира се, освен произведения на изкуството, на българския щанд ще присъства и една от запазените марки на Троян – троянската сливова ракия.

„За нас е изключителна чест и огромна отговорност, че на културна институция от Община Троян е поверена задачата, на такъв значим муждународен форум, да представи културното многообразие на  България, и нейния огромен потенциал за развитие на културен туризъм“, каза управителя на Националното изложение – Орешак, Иван Чакъров.

Очаква се по време на посещението на делегацията, кметът Донка Михайлова да се срещне с Кмета на 7-милионния град Нинбо, да проведат разговори и да обсъдят възможностите за сътрудничество и културен обмен.

 

 

 

Коментари