НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ПОПИТАЙТЕ ХЕМАТОЛОГА“ ЩЕ ПОСЕТИ ЛОВЕЧ


Безплатни прегледи при специалист-хематолог ще се проведат в Ловеч на 17 юни

Националната кампания „Попитайте хематолога“ ще посети отново гр. Ловеч. Д-р Виктория Върбанова , специалист „Клинична хематология“ от Военно-медицинска академия, ще преглежда и консултира безплатно пациенти със съмнение за хематологично заболяване.

Кампанията се организира от Института за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: Клиника по хематология – ВМА, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина“ Варна, УМБАЛ „Г. Странски“ – Плевен, РЗИ Ловеч и Община Ловеч.

Практиката показва, че пациентът се лута по различни кабинети и достъпът му до правилно лечение се разтяга във времето. Правено е и проучване, според което знанието за заболяванията на кръвта не е достатъчно. 47% не знаят нищо за хематологичните заболявания. Повече от половината споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията. 

Жители на Ловеч и региона, които имат съмнения за своето състояние, неуточнена хематологична диагноза, или са лежали с такава диагноза в хематологично или друго отделение, ако имат продължителна анемия с прием в болница, увеличена слезка или увеличени лимфни възли, могат да научат от горещия телефон на кампанията 070010126 (на цената на градски разговор) начините за участие в безплатния преглед. Телефонната линия  е отворена всеки работен ден от 10 до 16 ч.

Още информация за кампанията на сайта на Института за здравно образование.

Лице за контакт с медиите: г-жа Юлия Андреева, PhD, тел. 0889809911, мейл office@healthedu.eu

Коментари