Напредва санирането на 10 многофамилни жилищни сгради в Троян


На провелото се днес, 15 април, публично събитие официално беше даден старт на строително-монтажните дейности за повишаване енергийната ефективност на сградата в ж.к. „Черногор“ № 16, 18, 20 („Арда, Марица, Тунджа“).

Това е втората открита строителна площадка по изпълняваните от Община Троян три проекта за повишаване  на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради. Финансирането е на обща стойност 4 442 935,55 лв. и се осигурява чрез ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Проектите включват интервенции върху 10 сгради с общо 329  жилища и 9 партерни помещения, в част от които се осъществява стопанска дейност. Обновени ще бъдат бл. 11 -„Хисар“ и бл.12 в ж.к. „Лъгът“, бл. 2 и бл. 5 в ж.к. „Младост“, бл. „Строител“ на ул. „Васил Левски“ № 332, бл. „Машстрой 2“ на ул. „Лъгът“ № 2; МЖС в ж.к. „Черногор“ № 16,18,20 – „Арда, Марица, Тунджа“, МЖС на ул. „Христо Ботев“ № 105-107 и ул. „Тома Хитров“ № 2 “, блок „Стенето“ на ул. „Пенчо Хаджи Найденов“ № 7 и блок „Балкан“ на ул. „Опълченска“ № 12.

Припомняме, че инвестиционните проекти предвиждат изпълнение на енергоспестяващи мерки, предписани в обследването за енергийна ефективност на съответната сграда, в това число: топлинно изолиране на външните стени, покрива и пода, подмяна на фасадната дограма, изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части, строително-монтажни дейности по конструктивно възстановяване/усилване и изграждане на мълниезащитни и заземителни инсталации, предписани в техническия паспорт на сградата, както и мерки за подобряване достъпа на лица с увреждания до сградите.

Ще бъдат изпълнени и останалите задължителни мерки, предписани в техническите паспорти на сградите, постигащи повече от 60% енергийни спестявания на първична енергия, свързани с ремонт на различни части на сградата – покрив, стълбищни клетки и площадки, парапети на тераси и балкони, противопожарни мерки и др.

 Изпълнението на проектите стартира, през месец септември 2020 г., с подготовка и провеждане на обществените поръчки за избор на изпълнители на предвидените в проектите дейности. До момента са сключени договори за изпълнение на строително-монтажните работи (СМР) за осем от сградите. Поради констатирани несъответствия в представените оферти, обществените поръчки за изпълнение на СМР за сградите на ул. „Пенчо Хаджи Найденов“ №7, и  ул. „Опълченска“ №12 бяха повторно обявени.

Подписани са всички договори за упражняване на строителен и авторски надзор по време на строителството, както и договорите за изпълнение на мерките за публичност и визуализация по проектите.

В резултат на проведените процедури и сключените договори, дейностите по проектите ще се изпълняват от 17 бр. изпълнители, сред които има и троянски фирми – за упражняване на строителен надзор, за осъществяване на авторски надзор и за изпълнение на мерките за публичност и визуализация.

Предвижда се до края на месец май да стартира обновяването и на останалите сгради  с избрани изпълнители на СМР.

Ако няма непредвидени отклонения от графика, през летните месеци (юли и август) ще бъдат започнати двете сгради, за които в момента се провеждат обществени поръчки за избор на изпълнители на СМР. Те са с най-малка разгърната застроена площ, така че по-късното им стартиране няма да повлияе върху сроковете за изпълнение на договорите и очакванията на собствениците да посрещнат Коледа и Нова година в своите обновени домове.

Коментари