Над 1 млн. българи са се включили в различните програми на ОП РЧР


„ОП „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) променя съдбите на хората и има свое човешко лице“, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на конференция на тема „Европейски пари за българския бизнес-научени уроци от първия и предизвикателства през втория програмен период“. Форумът се организира от Българска стопанска камара и Професионална асоциация – Европейски и национални програми за развитие.

Заместник-министър Русинова посочи, че над 1 млн. българи вече са се възползвали от възможностите, предоставени от отделните схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, управлявана от Министерството на труда и социалната политика. Сред тези хора са предимно: студенти, ученици, младежи, започнали своята първа работа, хора в неравностойно положение и др. ОП РЧР е единствената българска програма, която е достигнала близо 100% изпълнение в периода 2007-2013 г.

„В началото на новия програмен период (2014-2020) ОП РЧР стартира много силно – с 16 обявени схеми“, посочи заместник-министър Русинова. Тя допълни, че реализацията на отделните процедури е съобразена изключително с нуждите на бенефициентите и отделните хора. „Задачата на всички нас е не усвояването на средства, а възможността българските граждани да се възползват от предоставените услуги“, заключи заместник-министърът на труда и социалната политика.

В рамките на дискусиите взеха участие предимно представители на бизнеса и университетските среди. Акцентът на конференцията беше поставен върху възможностите, които Програмата предоставя за бизнеса в България. Важна част от дневния ред на дискусията бе представянето и на основните програми, насочени към стопанска инициатива и предприемачеството в странатa.

Източник: lukovit-news.com

Коментари