МФ: Догонваме страните с висок стандарт на живот до 10 години


Пакет от мерки чертае развитието на България до 2030 г.

До десет години стандартът на живот у нас трябва да е достигнал високите нива на по-развитите държави, иновациите да са внедрени във всеки сектор на икономиката, а обществото да е високообразовано и здраво. Това е записано в Национална програма България 2030. Стратегията за развитие на икономиката ни е изготвена от Министерството на финансите (МФ) и бе представена във вторник пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Програмата е важен документ за политиката на развитие във всички сектори на държавното управление. Тя е един жив документ в развитие, който ще търпи промени в следващата една година. Предвижда се програмата да бъде одобрена от МС до края на 2020 г.“, обяви зам.-министърът на финансите Маринела Петрова.

Документът определя три стратегически цели, за чието изпълнение групира правителствените намерения в пет области на развитие и издига 13 национални приоритета.

Работодателите подкрепиха усилията на правителството, но препоръчаха от „чисто рекламен материал“ програмата да се превърне в документ, който може да бъде следен как се изпълнява. От АИКБ приветстваха модернизацията на жп транспорта, но подчертаха липсата на авиотранспорта в стратегията. Според Васил Велев трябва да бъде заложена и административна реформа, както и нов модел на териториално управление, мерки за увеличаване на човешките ресурси и за социално включване и активно приобщаване, а също и реформа на медицинската експертиза. „Кога ще имаме е-правителство, което съществува от 10 години в Естония например“, попита пък шефът на БСК Радосвет Радев. Експертите от БТПП от своя страна поискаха пренасочване на част от средствата от програмата към фундаментални и приложни изследвания. „Нямаме такива проекти, които да бъдат привлекателни за чуждите инвеститорите“, изтъкнаха председателят на работодателската организация Цветан Симеонов. От КТ „Подкрепа“ пък не виждали в документа да фигурира борбата със сивата икономика и достатъчната сигурност на чуждите инвестиции, а висшето образование не било достатъчно силно застъпено. Според КНСБ целите на програмата трябва да бъдат заложени във всички изходни стратегии, разписани в България.


Коментари