Много нови инициативи и юбилейна фото-архивна изложба подготвят от Природонаучния музей в Черни Осъм


На 1 май от 13.30 часа в Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм, г-жа Донка Михайлова – Кмет на Община Троян официално ще открие инициатива под надслов „Пролет в музея: Дни на Земята“ и изложба, посветена на петдесетата годишнина от  първата копка за създаването на музея.

Усложнената епидемиологична обстановка през юбилейната за институцията 2020 г. не позволи организиране на подобаващо честване, но през тази година екипът на музея, с финансовата подкрепа на Община Троян, е подготвил множество разнообразни събития, с които приятно ще изненада своите посетители. Припомняме, че той е сред най-посещаваните туристически атракции в общината, реализираща средно около 25 хил. посещения годишно.

Инициативата стартира с откриване на изложба „Към безкрая на познанието“, посветена на юбилея. Изложбата съдържа архивни снимки и документи от създаването на музея до наши дни, проследяващи пътя, извървян от много бележити личности. Тя ще бъде разположена в обновения център на Биосферен парк „Централен Балкан“ и може да бъде разгледана през целия месец май.

За да помогне на своите посетители да се потопят в  пъстрия свят на Природата и да преоткрият знанията си за нея, екипът на Природонаучния музей в с. Черни Осъм посвещава не един, а няколко дни на Земята и ще отбележи активно Месеца за защита на природата с богата програма от образователни инициативи, конкурси и дейности на открито.

Между 20.00 ч. и 22.00 ч. на  1 и 2 май  всички желаещи ще могат да участват в едно любопитно събитие – – Астрономически дни и нощи, по време на което ще могат да наблюдават звездите с телескоп. От 3 до 5 май в двора на Музея, всеки ден от 10.00 до 16.00 ч., ще се провеждат работилници с природни материали, кратки образователни беседи, „Природно бинго“ и опознавателни походи за любопитни изследователи. В рамките на програмата посетителите могат да участват и в  „Дни на мигриращите птици“ (10 май), както и в конкурс за рисунка „Пролетта и птиците“.

Повече информация за конкурса и подробна програма за мероприятията можете да намерите на сайта на музея  www.nsmus.com или на Фейсбук страницата му на адрес: https://www.facebook.com/MuseumCherniOsam/

Коментари