Миховски доведе Вежди Рашидов в Троян, той се ангажира да реши проблем на малките галерии и музеи


“Готов съм да разгледаме предложението на троянската галерия “Серякова къща” за предоставяне на местните галерии на повече права, но и повече отговорности”.

Това заяви днес в Троян председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Той е на работно посещение в града по покана на колегата си народен представител Иван Миховски. „Радвам се, че Вежди Рашидов най-после осъществи идеята ни за кратко работно посещение в нашия град. Поканата към него съм отправил още в предишния мандат, но най-после успяхме да го осъществим, а и той лично да се ангажира с решаването на един проблем за малките културни институции, които в момента са ощетени откъм права. Мисля, че след днешните срещи въпросът ще се задвижи на-бързо“, коментира Миховски изненадващата визита.

Вежди Рашидов посети Градската галерия, Националното училище по приложни изкуства и Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. Галеристката Мариела Шошкова го запозна с предложението местните галерии също да могат да издават сертификати, с които да се удостоверява от специалисти, че дадена художествена творба не е културна ценност.

„Според досегашното законодателство, всеки закупил картина от галерия в страната има право да я изнесе в друга страна едва след като извади сертификат за износ. Ваденето на такъв, обаче се осъществява от специална комисия от лицензирани оценители в Националната художествена галерия, а отскоро и от няколко регионални музеи в определени дни и часове срещу такса. Тоест, за да получи подобен сертификат всеки закупил картина от троянската галерия трябва да направи снимки с определен размер на творбата и да я занесе лично в определен ден и час в конкретната комисия. Въпреки че по смисъла на Закона за културното наследство, културна ценност е нещо правено поне преди 50 години, а в местните галерии се продават току що нарисувани творби, на митниците не се прави разлика, обясни Шошкова на Рашидов.

По думите й това блокира възможността българи, живеещи в чужбина или чуждестранни туристи да закупуват картини от галерия като троянската. Те са принудени да пътуват до София или Плевен, за да си осигурят сертификат за износ. В повечето случаи, след като казусът бъде разяснен, клиентите автоматично се отказват. В случай, че рискуват и пренесат закупеното без сертификат, имат проблеми на митницата и то може да им бъде отнето, поясни още Мариела Шошкова.

В повечето галерии, намиращи се в малки градове се продават творби на местни живи художници, които в никакъв случай по смисъла на Закона за културното наследство не представляват национално богатство. Често туристите се изкушават и искат да си закупят картина, която да отнесат със себе си, извън граница. За покупката се издава фактура, в която фигурират всички подробности за творбата – име, автор, размер, техника, цена и т.н.

Невъзможността при сегашното законодателство, местните уредници да издават сертификати е изключителен проблем. От една страна са ощетени туристите, а от друга галериите и най-вече самите художници, каза още тя пред госта си. Рашидов пое личен ангажимент да разреши максимално бързо проблема, като законодателството даде възможност и на уредници от местни галерии да издават сертификати. Вежди Рашидов поздрави ръководствата на културните институции и на училището по приложни изкуства – най-старото керамично училище в България, за опазването на художественото наследство, опазване на традициите и развитието на младите таланти.

Коментари