Министър Красимир Вълчев на работно посещение в Угърчин и Луковит


Областният управител Ваня Събчева бе с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на работното му посещение в общините Угърчин и Луковит. Заедно с началника на Регионалното управление на образованието Еленко Начев те проведоха срещи с общинските ръководства в двете общини, както и срещи с педагогическата общност.

 Заплащането на такси за детска градина на деца от социално слаби семейства ще бъде обвързано със задължително посещение. Провеждайте непрекъснато срещи с родителите, разговаряйте, много от тях се връщат от други страни, където са работили и имат различно отношение към образованието, те искат децата им да се образоват и полагат грижи за това, този процес трябва да се насърчава и мотивира и децата да се интегрират в училище, да получат и професионално образование, има съществена разлика между различни групи ромски деца, много зависи дали вкъщи се говори на български, има и процеси на модернизация – семейства, които са били в чужбина на работа, връщат се и започват да работят тук, изкарват пари тук и искат децата им да учат, често извън обособения квартал или гето, повече години учат, дори средната възраст на ранните бракове се вдига, подчерта министър Вълчев, като акцентира на работата в детските градини.

Децата, които посещават от ранна възраст градина, се справят по-добре в училище, заявиха преподавателите. Стана ясно, че в двете общини 5 и 6-годишните са добре обхванати и посещават детски градини, работи се и по обхващане на 4-годишните деца. 

Министър Вълчев апелира учителите да положат максимални усилия да убедят родителите и да мотивират учениците да посещават всеки час, защото в образованието е необходимо натрупване, за да има добри резултати. В срещите участваха и представители на екипите по Механизма за обхват. В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Угърчин и в училището в луковитското село Бежаново тема на разговорите бе и привличането на образователни медиатори в подкрепа на учителите и комуникацията им с родителите. Министър Вълчев съобщи, че са предвидени средства за квалификация на медиаторите. Според него е много важно, че в резултат на съвместната дейност на институциите, децата са записани в училище. Фокусът сега трябва да бъде всекидневното посещение и организирането на допълнителни обучения по проект „Подкрепа за успех“, както и да има повече занимания по интереси. По проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ ще има възможност за закупуване на различни игри, книжки и видеоуроци, за да може от най-ранна възраст децата по-лесно да учат български език и след това да не отпадат от училище.

По време на работните срещи бе поставен акцент и върху професионалното образование. В Угърчин учениците имат възможност да се обучават след завършен седми клас по професиите „Готвач“ и „Сервитьор-барман“. В училището е изградена нова модерно оборудвана учебна кухня и кабинет по сервиране. Там е създадена целодневна организация на работа, има стол, в който се хранят децата от социално слаби семейства. Осигурен е и транспорт за тези, които пътуват от близките села. И в Угърчин, и в Луковит кметовете отбелязаха доброто сътрудничество, което имат с Регионалното управление на образованието в Ловеч, а учителите от своя страна – доброто сътрудничество с местните власти. Възпитанието и социализацията бяха сред другите теми, които обсъждаха учителите в Бежаново. В училището се обучават ученици от различни етноси, затова акцент е обхващането и задържането на учениците, както и повишаване на грамотността им.В срещите участваха и народните представители Иван Миховски и Калин Василев. 

Коментари