Мащабна специализирана операция по пътна безопасност се провежда днес на територията на област Ловеч


Действията на екипите на Пътна полиция са стартирали в 11 часа и ще продължат до 19 часа, съобщи пред журналисти главен инспектор Николай Недялков началник сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч.

Всички технически средства за контрол на скоростта са в експлоатация и ще следят за спазване на скоростните режими в участъците с повишена концентрация на пътни произшествия. Следи се също за използване на мобилни устройства от водачите. Завишен е контролът по отношение употребата на алкохол, наркотици  и други упойващи вещества. Специално внимание ще се обръща и на шофьорите с малък стаж на пътя.

Техническите средства за контрол на скоростта са разположени по най-невралгичните точки от пътните артерии на областта, където автомобилния поток е с висока интензивност. Съответно за област Ловеч това са участъците от ПП I-4 София-Варна и ПП I-3 София-Русе, които преминават през територията на областта.  

Към 14 часа са проверени 180 МПС, като са установени 130 нарушения на скоростните режими, съставени са 3 акта и 46 глоби с фиш, информира още гл.инспектор Недялков.

От началото на годината на територията на областта са станали  137 пътнотранспортни произшествия. От тях 46 са тежки, трима души са загинали, а 70 са ранени. В сравнение със същия период на миналата година загиналите са с двама по-малко, тъй като през 2023 год. те са били петима.

На територията на област Ловеч специализирани операции по пътна безопасност се провеждат регулярно, като от началото на годината това е 15 подобна акция. Статистиката показва, че най-честите причини за възникване на произшествия на пътя са превишената скорост и неправилното изпреварване.

Контролът на Пътна полиция продължава.

Коментари